Nawigacja pomocnicza:

Skocz do bazy opisów innowacyjnych e-usług (klawisz 2), Skocz do wyszukiwarki treści (klawisz 3), Skocz do mapy stron Platformy (klawisz 4).

Pokrewne portale:

PARP | Wspieramy e-Biznes | Portal Innowacji | Akademia PARP | KSU | EEN | Promocja Postaw Proinnowacyjnych | Inwestycja w kadry | Pozostałe portale

web.gov.pl Wspieramy e-biznes

Loading
Konto Platformy Wspieramy e-Biznes w serwisie FacebookKonto Platformy Wspieramy e-Biznes w serwisie YouTubeKanał informacyjny RSS Platformy Wspieramy e-Biznes

Menu główne portalu

Forum / Nabory ich wyniki oraz listy wniosków i podpisanych umów / zmiany w umowach od 01.01.2010

Autor Wiadomość
Greg Golebiewski Napisane: 2010-02-09 20:08
Greg Golebiewski Posty: 83

@ Anna Wronska

Pani wie to z doswiadczenia, ze prawo nie dziala wstecz, czy tak by sobie zyczyla aby bylo? Bo ja mam wrazenie (i przyklady tego) ze nie zawsze tak jest, szczegolnie gdy chodzi o relacje urzad-obywatel. Urzad wprowadza nowe rozporzadzenie, ktore nie powinno dzialac wstecz, ale mimo wszystko obywtel jest zobowiazany do zlozenia dodatkowych wyjasnien, dokumentow itd.

Tak tez jest, niestety, z dotacjami z EU. EU przyznaje nam pieniadze, jest ustawa o zasadach przyznawanie tych funduszy MSP, jest nawet Regulamin Konkursu i odpowiednia instrukcja, ba sa nawet szkolenia jak nalezy rozumiec poszczegolne terminy uzyte w ustawie -- pozniej jedak zmiania sie ten regulamin, zmienia sie definicje (choc sama ustawa sie nie zmienia) i nagle to co bylo e-usluga, juz nia nie jest.

Anna Wrońska Napisane: 2010-02-09 08:48
Anna Wrońska Posty: 1

Umowy nie bedą działały wstecz, gdyż prawo nie działa wstecz.Trzeba będzie zmienić harmonogram rzeczowo finansowy. Z tego co mi wiadomo, to wzór umowy już jest i Rify rozpoczeły podpisywanie umów z beneficjentami

Wpis zgłoszony do moderacji
Greg Golebiewski Napisane: 2010-02-05 16:32

Rozumiem ze harmonogramy projektow ktore mialy wystartowac np 1 stycznie bed amogly byc odpowiedno zmienione, czy tez moze umowy beda dzialaly wstecznie?

Leszek Czech Napisane: 2010-02-05 14:24
Leszek Czech Posty: 14

Od połowy lutego rozpocznie się proces podpisywania umów z ubiegłorocznych konkursów.

Informuję, ze uzgodniony został wzór umowy z Instytucją Pośredniczącą (MSWiA) uwzględniający płatności realizowane za pośrednictwem Banku Gospodarstwa Krajowego (BGK) .

W pierwszej połowie lutego RIF-y powinny rozpocząć kontaktowanie się z przedsiębiorcami w celu uzgodnienia terminu podpisania umowy.

MichaÅ ZieliÅski Napisane: 2010-02-02 22:33
Michał Zieliński Posty: 1

Z tego co czytam w pismach, ktore dostaje od PARP to oni czekaja na akty wykonawcze do ustawy, ktora powoduje wprowadzenie zmian w umowach. Pytanie brzmi : Ile trzeba bedzie czekac na te akty wykonawcze?

Bartłomiej Herodecki Napisane: 2010-01-28 17:08
Bartłomiej Herodecki Posty: 8

Witam,

dowiedziałem się, że MRR już nie konsultuje umowy. daje tylko wytyczne zawierające minimalne zapisy. Miła Pani z MSWIA też byla zdziwiona, ze są problemy. problem dotyczy chyba raczej działań wewnątrz PARPu

Greg Golebiewski Napisane: 2010-01-22 14:59

Niestety, tak moglo by sie wydawac, ale PARP dziala w ramach ustaw i MUSI przestrzegac prawo tak jak kazda inna instutycja i osoba w RP. Od nas m. in. zalezy aby to egzekfowac.

Ja napisalem juz list to Prezesa PARP. Jezeli to nie pomoze, sa instytucje nadrzedne, monitorujace jest Rrzecznik Praw Obywatelskich, NIK, sady... Jest wreszcie Komisja Europejska, ktora jako instytucja finansujaca programy PARP, powinna byc zainteresowana tym, co tu sie dzieje, uslyszec o tym jak dziala PARP od nas samych Wnioskodawcow i Benficjentow, nie tylko z ust urzednikow.

W najblizszych dniach napisze do Pani Prof. Danuty Hubner, Eurodeputowanej i Przewodniczacej Komisji Rozwoju Regionalnego. Zachecam robic to samo.

Ponizej adres warszawskiego przedstawiciela Prof. Hubner :

Biuro poselskie w Warszawie
Radosław Ciszewski
ul. Nowy Świat 33/7
00-029 Warszawa
tel. kom.: +48 603 636 977
e-mail: r.ciszewski@danuta-hubner.pl

Mozna tez skorzystac z formularz an stronie Pani Profesor:

http://www.danuta-hubner.pl/kontakt.html

A jezeli ktos ma nerwy ze stali, to, teoretycznie przynajmniej, mozna dzwonic do tzw. Informatorium PARP, 022 432 89 91 do 93 oraz 0 801 33 22 02

Travelrent Travelrent Napisane: 2010-01-21 20:14
Travelrent Travelrent Posty: 9

Najgorsze jest to, że Instytucja Pośrednicząca i Instytucja Zarządzająca mają same prawa (wygląda na to, że mogą robić wszystko) a beneficjent ma tylko obowiązki (dokumenty na czas, faktury, rozliczenia - zero tolerancji).

Do kogo mam się zwrócić (email, tel.) aby uzyskać jakiekolwiek informacje? Projekt jest prowadzony w Warszawie.

Z góry dziękuję,

Greg Golebiewski Napisane: 2010-01-21 18:35

Wspolczuje Panu Panie Piotrze i wszystkim innym Benificjentom, ktorzy znalezli sie w podobnej sytuacji. Rozumeim bowiem, ze nikt z Rundy II nie rozpoczal jeszcze wspolpracy z PARP, zaden projekt nie ruszyl, skoro nie ma wzorow umow. Cyz tak?

Ile to strat materialnych, nerwow, zaprzepaszczonych szans?.... Cyz straty te ukaza sie w bilansie pracy PARP?... (Pytanie retoryczne)

Zapraszam rowniez do pisanie listow i aktywnej dzilalnosci na Forum. Wszak chodzi i Rozwoj Przedsiebiorczosci i Nowoczesna Gospodarke oparta na INFORMACJI!

Paweł Skowera Napisane: 2010-01-21 14:09
Paweł Skowera Posty: 136

Zmiana wzoru umów została podyktowana zmianą Ustawy o finansach publicznych i wynikających z tej Ustawy niezbędnych zmian. Wzory nowych umów nie są jeszcze zatwierdzone przez Instytucję Pośredniczącą i Instytucję Zarządzającą - w związku z tym nie ma możliwości precyzyjnego określenia terminu podpisywania tych umów.

Travelrent Travelrent Napisane: 2010-01-20 18:44
Travelrent Travelrent Posty: 9 Chcę poruszyć wątek zmian w treści umów dla beneficjentów POIG8.1 II runda 2009. Okazuje się, że podpisywanie umów zostało wstrzymane do momentu pojawienia się nowego wzoru umowy. Z tego co mi wiadomo zmiany te nie są jakieś ogromne i tymbardziej dziwi mnie fakt, że do tej pory nie ma takiego wzoru. Czy może któryś z szanownych forumowiczów wie kiedy można spodziewać się nowego wzoru? Ja miałem termin podpisywania na koniec roku, który został "przesunięty" na pierwszy tydzień stycznia. Okazało się z powodu zmiany treści umowy nie można podpisać jej ani na początku stycznia ani nawet na końcu. Dodam, że projekt miał wystartować w połowie stycznia i jestem kompletnie zablokowany. Uważam takie postępowanie za niewłaściwe. 

Przeczytaj treść ponownie

Wyszukiwarka

Panel logowania

Przypomnienie hasła

Jeżeli nie masz jeszcze konta, zarejestruj się.

Nawigacja pomocnicza:

wstecz lub wróć do góry tej strony

Platforma Wspieramy e-Biznes - web.gov.pl jest elementem projektu systemowego PARP,
którego celem jest popularyzacja idei społeczeństwa informacyjnego i gospodarki
opartej na wiedzy. Projekt jest realizowany pod nadzorem Ministerstwa Administracji
i Cyfryzacji.

Copyright 2008-2012. Wszystkie prawa zastrzeżone.