odwiedzin: 156645
Szukaj na forum
Najnowsze na forum
Forum: Spotkania z ekspertem
Masz problem z przygotowaniem wniosku o dofinansowanie, realizacją umowy, wprowadzeniem zmian, rozliczeniem projektu? Na pytania odpowiedzą nasi eksperci.
odwiedzin: 156645
Jacek Bilewicz pisze -
Witam, prosiłbym o odpowiedź na następujące zagadnienia: 1. W harmonogramie rzeczowo-finansowym zaplanowaliśmy realizację usług promocyjnych, takich jak pozycjonownaie stron w wyszukiwarkach (SEM) oraz usługi e-PR. W jaki sposób powinno zostać udokumentowane zrealizowanie usług tego typu, aby było to zgodne z umową i wytycznymi w zakresie promocji, skoro usługi te nie powodują powstania materiałów promocyjnych, które mogłyby zostać oznakowane informacją o współfinansowaniu? 2. Jeśli jednym z produktów projektu jest portal, w którym treść i kolejne strony tworzą użytkownicy (w oparciu o przygotowany mechanizm), to czy każda z tych stron powinna zostać oznakowana informacją o współfinansowaniu z UE? Czy oznakowanie powinno zostać umieszczone również na formularzach do wprowadzania danych, które są wyświetlane jako okna modalne? Dziękuję.
Tomasz Ptak pisze -
Witam, mam pytanie apropo dzialania 8.1 W spolce z o.o. jest 2 udzialowcow po 50% udzialow kazdy. Oboje są w zarządzie. Kazdy z nich moze reprezentowac spolke samodzielnie. Jeden z wspolwlascicieli podpisal umowe o dofinansowanie w poprzednim konkursie na prowadzona przez siebie dzialalnosc gosp. Czy spolka z o.o. moze skladac wniosek w ramach nastepnego konkursu i czy bedzie mogla podpisac umowe ? Wnioski dotycza dwoch roznych, kompletnie innych galezi gospodarki. Nie zaklada sie zatrudniania tych samych osob. Jak taki przypadek ma sie do ograniczenia pomocy deminimis ?
Justyna Kraszewska pisze -
Czy na złożenie wniosku o płatność pośrednią mam 30 dni czy miesiąc?
Czy na złożenie wniosku o płatność końcową mam również miesiąc lub 30 dni??
Maciek Zielinski pisze -
Mam pomysł co możesz spróbować zrobić, ale to na priv :). M.Marek Pocheć pisze -
Zgodnie z paragrafem 6. Umowy o dofinansowanie wydatki poniesione po zakończeniu okresu kwalifikowalności, nie będę uznane za kwalifikujące się do objęcia wsparciem.Agata Kobyłka pisze -
Witam, realizuję projekt w ramach działania 8.1. Okres realizacji projektu kończy się w dn. 8.09.2012 r. (był to piątek) firma, która przeproawdziła kampanię pormocyjną portalu wystawił mi fakturę w dniu 8.09.2012 r. niestety nie mogłam zapłacić faktury w dniu otrzymania faktury i opłaciłam ją 10.09.2012 (poniedziałek) czy faktura ta będzie kwalifikowana?
Marek Pocheć pisze -
Zgodnie z paragrafem 6. Umowy o dofinansowanie wydatki poniesione po zakończeniu okresu kwalifikowalności, nie będę uznane za kwalifikujące się do objęcia wsparciem.Agata Kobyłka pisze -
Witam, realizuję projekt w ramach działania 8.1. Okres realizacji projektu kończy się w dn. 8.09.2012 r. (był to piątek) firma, która przeproawdziła kampanię pormocyjną portalu wystawił mi fakturę w dniu 8.09.2012 r. niestety nie mogłam zapłacić faktury w dniu otrzymania faktury i opłaciłam ją 10.09.2012 (poniedziałek) czy faktura ta będzie kwalifikowana?
Maciek Zielinski pisze -
12. W nawiązaniu do pytania powyżej. Czy w takim razie oferty mogą zawierać tylko proponowaną przez wykonawcę cenę łączną za wszystkie usługi, a wycena poszczególnych działań zostanie określona w drodze negocjacji z wykonawcą?
Agata Kobyłka pisze -
Marta Krążek pisze -
Dokonałam zmian w postaci 10 % przesunięć miedzy kategoriami.
No to będzie problem techniczny - szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak sobie RIF z tym poradzi. Bo z jednej strony można przesunąć bez pytania o zgodę, z drugiej płatność końcowa musi stanowić co najmniej 10% dofinansowania. Czekamy na Pana Marka :). A tak czy tak radzę od razu pisać do RIF i prosić o pomoc - warto też zadzwonić i zapytać nieformalnie co z tym zrobić (może prościej być nie przesuwać).
Maciek Zielinski pisze -
11. W harmonogramie rzeczowo-finansowym jest kilka pozycji - usług informatycznych (dla uproszczenia załóżmy, że dwie - A i B). Z opisu we wniosku jednoznacznie wynika, że wszystkie usługi powinien wykonać jeden wykonawca. Jak przygotować zapytanie ofertowe na kilka usług? Co jeśli dany oferent da niższą cenę na A, ale wyższą na B, a inny odwrotnie? Czy można wtedy zrobić jedno zapytanie ofertowe na wszystkie usługi i wybrać ofertę, której cena łączna jest najniższa? A jeśli nie, to jak wybrać wykonawcę?
Maciek Zielinski pisze -
Marta Krążek pisze -
Realizuję projekt z 8.1 i najprawdopodobniej przy ostatniej płatności pośredniej wnioskowane dofinansowanie przekroczy 90 % całego dofinansowania. Co w takim wypadku?
Marta Krążek pisze -
Realizuję projekt z 8.1 i najprawdopodobniej przy ostatniej płatności pośredniej wnioskowane dofinansowanie przekroczy 90 % całego dofinansowania. Co w takim wypadku?
Maciek Zielinski pisze -
10. Czy zgodna z umową o dofinansowanie jest sytuacja, w której Beneficjent (spółka z o.o.) po porównaniu ofert podpisuje umowę o wykonanie e-usługi z wykonawcą (osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą), a po jakimś czasie, już po wyborze wykonawcy i podpisaniu umowy ta osoba nabywa udziały w spółce Beneficjenta lub wchodzi do jego zarządu i przez to tworzone są powiązania osobowe między Beneficjentem i wykonawcą? Zakładamy, że w/w przedsiębiorca nie działa na rynku właściwym dla projektu Beneficjenta.
Maciek Zielinski pisze -
9. W harmonogramie rzeczowo-finansowym na daną usługę informatyczną mam zaplanowane 60,000 złotych a) czy mogę (a może muszę?) poinformować potencjalnego wykonawcę przed złożeniem oferty jaki jest przewidziany w harmonogramie rzeczowo-finansowym budżet na daną usługę (spotkałem się z takim pytaniem i stąd pytanie wyżej o "jawność wydatków")? b) najkorzystniejsza oferta opiewa na 62,000 złotych, kolejne są dużo droższe; czy jeżeli wykonawca, który złożył najtańszą ofertę w trakcie negocjacji zgodzi się obniżyć cenę do 60,000 mogę zawrzeć z nim umowę za tę kwotę, czy muszę powtórzyć postępowanie ofertowe?
Maciek Zielinski pisze -
8. Czy oferty uzyskane od potencjalnych wykonawców, którzy odpowiedzieli na zapytanie ofertowe umieszczone na stronie internetowej lub w siedzibie firmy mogą służyć porównaniu ofert, skoro zapytania ofertowe nie zostały bezpośrednio skierowane do tych potencjalnych wykonawców?
Maciek Zielinski pisze -
6. Zgodnie z zapisami par. 12 punkt 5 Umowy należy skierować zapytanie ofertowe do 3 potencjalnych wykonawców i na żądanie RIF pokazać od nich oferty. Co w takim razie należy zrobić jeśli co najmniej trzy oferty uzyskało się z publikacji zapytania ofertowego na stronie internetowej lub w siedzibie firmy i zapytanie nie było skierowane bezpośrednio do danych oferentów?
7. Zgodnie z zapisami par. 12 punkt 5, Beneficjent umieścił zapytanie ofertowe na swojej stronie internetowej i w swojej siedzibie i otrzymał w związku z tym 3 oferty od potencjalnych wykonawców. Czy oprócz tych 3 ofert Beneficjent powinien także skierować zapytanie do innych 3 potencjalnych wykonawców i udowodnić ich wysłanie i dostarczenie?
Tomasz Ptak pisze -
Witam, mam pytanie apropo dzialania 8.1 W spolce z o.o. jest 2 udzialowcow po 50% udzialow kazdy. Oboje są w zarządzie. Kazdy z nich moze reprezentowac spolke samodzielnie. Jeden z wspolwlascicieli podpisal umowe o dofinansowanie w poprzednim konkursie na prowadzona przez siebie dzialalnosc gosp. Czy spolka z o.o. moze skladac wniosek w ramach nastepnego konkursu i czy bedzie mogla podpisac umowe ? Wnioski dotycza dwoch roznych, kompletnie innych galezi gospodarki. Nie zaklada sie zatrudniania tych samych osob. Jak taki przypadek ma sie do ograniczenia pomocy deminimis ?
Marek Pocheć pisze -
Zmiana w strukturze udziałowców w Sp. z o.o. wymaga jedynie poinformowania Instytucji Wdrażającej. W przypadku zmian w strukturze udziałowej PARP bada jedynie wpływ zmiany udziałowców w kontekście zapisów umowy o dofinansowanie, tzn. czy osoba zbywająca udziały nie była w sposób istotny zaangażowana w realizację Projektu i czy jej wkład nie został opisany jako istotny dla osiągnięcia celów Projektu we wniosku o dofinansowanie.Maciek Zielinski pisze -
Chwileczkę, przecież zbycie udziałów spółki jest decyzją i działaniem wspólników, a nie spółki, czyli beneficjenta. Jak spółka i odpowiadający za jej działanie zarząd może zabronić wspólnikom zbycia udziałów (o ile nie jest to zastrzeżone w umowie spółki)?Marek Pocheć pisze -
9. Zmianą prawno-organizacyjną jest zmiana wspólnika/wspólników spółki z o.o.Sandra Przybyszewska pisze -
9. Czy zmianą prawno-organizacyjną w statusie beneficjenta, o której mowa w par. 9 punkt 11, jest: a) zmiana wspólnika/wspólników spółki z o.o.? b) zmiana zarządu spółki z o.o.? c) zmiana siedziby spółki? d) zmiana miejsca zamieszkania osoby fizycznej? e) zmiana miejsca prowadzenia działalności gospodarczej osoby fizycznej? f) zmiana pełnomocnika? g) zmiana kodów PKD działalności? "?
Agata Kobyłka pisze -
Również współczuję... Granice czasowe wydatków kwalifikowanych są sztywne - nie można ich ponieść po okresie kwalifikowalności, czyli czasie trwania projektu. Jeśli kwota jest duża i gra warta świeczki, rozwiązaniem mógłby być aneks do umowy i wydłużenie okresu realizacji projektu, jeśli nie trwał dłużej niż 2 lata, ale wniosek należałoby złożyć przed końcem realizacji projektu. Może też PARP zechce Ci pójść na rękę - trzymam kciuki :).
Co w przypadku gdy spóźnię się ze złożeniem wniosku rozliczającego zaliczkę?
A co do wniosku o płatność końcową - pamiętaj - najpóźniej ostatniego dnia projektu MUSI być w RIF!
Maciek Zielinski pisze -
Chwileczkę, przecież zbycie udziałów spółki jest decyzją i działaniem wspólników, a nie spółki, czyli beneficjenta. Jak spółka i odpowiadający za jej działanie zarząd może zabronić wspólnikom zbycia udziałów (o ile nie jest to zastrzeżone w umowie spółki)?Marek Pocheć pisze -
9. Zmianą prawno-organizacyjną jest zmiana wspólnika/wspólników spółki z o.o.Sandra Przybyszewska pisze -
9. Czy zmianą prawno-organizacyjną w statusie beneficjenta, o której mowa w par. 9 punkt 11, jest: a) zmiana wspólnika/wspólników spółki z o.o.? b) zmiana zarządu spółki z o.o.? c) zmiana siedziby spółki? d) zmiana miejsca zamieszkania osoby fizycznej? e) zmiana miejsca prowadzenia działalności gospodarczej osoby fizycznej? f) zmiana pełnomocnika? g) zmiana kodów PKD działalności? "?