Nawigacja pomocnicza:
Skocz do bazy opisów innowacyjnych e-usług (klawisz 2), Skocz do wyszukiwarki treści (klawisz 3), Skocz do mapy stron Platformy (klawisz 4).
Pokrewne portale:
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| k |
Napisane: 2012-04-20 10:31 |
|
Michał, tak, chodzi o hasło EFRR o którym wspomniałeś. Co do oznaczania materiałów promocyjnych: myślę, że z jednej strony wystarczy;) chociaż nigdy nie wiadomo jaki aktualnie będzie obowiązywał trend w wyszukiwaniu pomyłek beneficjenta;) w każdym bądź razie drukowanie na obu stronach to trochę tak jakbyś w folderze promocyjnym oznaczał każdą stronę. Ja bym wrzuciła na jedną stronę oznaczenia unijne, a na drugą logotyp projektu. |
| góra | |
| T |
Napisane: 2012-04-19 17:01 |
|
Po obu stronach to już chyba by była przesada :) Masz racje poradnik wiele wyjaśnia ale też w wielu kwestiach pozostawia pewną dowolność interpretacji. Czy oklejając laptopa przykleić logotypy tak by były czytelne przy otwartym czy przy zamkniętym ekranie? ;) Nawet producenci laptopów nie są zgodni co do tego w którym kierunku obracać loga i litery :) W razie kontroli liczę na zdrowy rozsądek kontrolujących. Mam np. sprzęt, który oklejony jest tylko na kartonach bo po pierwsze jest mały, a po drugie żadna naklejka nie wytrzymałaby dosłownie "taplania się w błocie". Pomijam też fakt, że np. do mojej skromnej serwerowni nawet rodzina boi się wchodzić, więc trudno uznać oklejenie serwera za jakieś znaczące promowanie idei Innowacyjnej Gospodarki. A ja sam..no cóż na te loga nie mogę już patrzeć :) |
| góra | |
| M |
Napisane: 2012-04-19 16:13 |
|
Mam jeszcze jedną zagadkę. Z przytoczonego przeze mnie wcześniej artykułu nie wynika zawsze to samo co sugeruje poradnik zalinkowany przez Tomka. Tzn. poradnik teoretycznie bardziej precyzuje co i jak powinno wyglądać. Ale przez ten poradnik rodzi się masa pytań bo jest raz precyzyjnie coś określane, a raz bardzo ogólnikowo. Dlatego podam przykład i prosiłbym Was o zdanie na ten temat. Gadżet - zapalniczka. Najprostszej postaci, po dwóch stronach możliwość nadruku. Musimy po obydwóch stronach umieścić logotypy czy wystarczą po jednej? Wolelibyśmy po jednej stronie mieć logotypy (PO IG, firmowe, EFRR), a po drugiej logo projektu. |
| góra | |
| M |
Napisane: 2012-04-19 15:52 |
|
@kokoordynatorko mko, rozumiem, że to tajemnicze hasło to jest to poniższe? "Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka" @Pawle, trudno mi się z Tobą nie zgodzić. No nic powalczymy z tymi pendrive'ami i innymi małymi gadżetami. |
| góra | |
| k |
Napisane: 2012-04-18 13:25 |
|
my w ramach promocji mieliśmy przewidzianą umowę zlecenie (specjalista ds. marketingu), ale było to rozliczane razem z wynagrodzeniami. reszta szła na fakturach (była zawarta umowa z firmą zewnętrzną na realizację wszystkich zadań z zakresu promocji). a co do mojego projektu - długo by opowiadać... ;) odnośnie promocji jeszcze - zwracaj koniecznie uwagę na oznaczenia! bardzo się tego czepiają (znam conajmniej 2 projekty, które utopiły promocję przez to że zamiast funduszu rozwoju regionalnego wpisały przypadkowo społeczny i promocja przepadła, zwracaj też uwagę na hasła które masz zamieścić). Najlepiej dać projekty kilku osobom do sprawdzenia:) jakby coś to chętnie pomogę. |
| góra | |
| P |
Napisane: 2012-04-18 09:27 |
|
@Michał: w moim odczuciu na tym modelu, który jest w linku, bez problemu można zmieścić więcej niż jeden logotyp, miejsca tyle co na długopisie, a tam mieszczą się w różnych konfiguracjach i 3 logotypy. Oczywiście zrobisz jak uważasz, ale to Unia dofinansowuje projekt i w związku z tym są wymagania odnośnie informowania o dofinansowaniu. Wątpię czy bez logotypów ten wydatek zostanie przez RIF uznany jako kwalifikowany. |
| góra | |
| M |
Napisane: 2012-04-17 21:05 |
|
Gratulacje Tomku ;) My mamy we wniosku podobne założenia. I zgadzam się z Tobą, im więcej robi się "na własną rękę" tym bardzie pod górkę. Mam jeszcze pytanie poza ogólnym narzekaniem na wymogi logotypowe. Kategoria promocji opisana bardzo ogólnie, czyli mógłbym kupić słonia, nadrukować na nim logotypy i postawić na ulicy jako bilboard. Czy mogą zawrzeć w ramach promocji umowę o działo/zlecenia czy musi być faktura? |
| góra | |
| T |
Napisane: 2012-04-17 20:20 |
|
Jak tak teraz patrzę z perspektywy...lat już niemal. To doświadczenie podpowiada mi by pisać jak najogólniejsze wydatki...ale wyważyć żeby przeszły przez sito weryfikacyjne. Bardzo dobrze wyszedłem na uogólnionym wydatku typu kampania w internecie zlecona na zewnątrz (tylko w nawiasie było, że w to wchodzi projekt i realizacja jakiegoś tam baneru). Kwota się wszystkim zgadzała...tak naprawdę ja decydowałem kiedy i gdzie jakie banery czy cokolwiek umieszczać. Zrobiliśmy tylko na życzenie RIF protokół zdawczo-odbiorczy typu: baner jest, kampania odebrana, faktura idealnie taka jak w harmonogramie. Pewnie gdybym stwierdził, że przydałoby się kilka pendrivów zamiast kilku dni dłużej wiszącego banera to nikt z firmy zewnętrznej by problemów nie robił. Oczywiście wymaga to zachodu by znaleźć odpowiednią firmę do współpracy spełniającą zasadę przejrzystości i uczciwej bla bla bla :) Wiem, że to brzmi trochę jakbym coś kombinował ale jak sami widzicie....nie my zaczęliśmy tę nierówną grę :) Tylko ogólne rozpisywanie wydatków, najlepiej zlecanych out daje pewne pole elastycznego prowadzenia projektu bez zbędnej biurokracji. Ps. Dziś dzień w którym cała kwota została zrefundowana firmie. Projekt półroczny. Dofinansowanie z II rundy 2009roku. Mimo wszystko się cieszę. Dzięki wszystkim za dobre rady. Pewnie będę tu jeszcze zaglądał bo szkoda by było marnować taki bagaż doświadczeń tylko dla siebie...a są przecież kolejni złapani w grę :) Pozdrawiam! |
| góra | |
| M |
Napisane: 2012-04-17 19:30 |
|
koordynatorka mka pisze - michał a może zamieścić informację o dofinansowaniu jako plik na pendrivie?:D myślę że to widoczne miejsce biorąc pod uwagę fakt, że pendrive to pamięć przenośna na której zapisuje się różne rzeczy. o albo może każdego pendriva włoż do wielkiej torby ze wszystkimi wymaganymi nadrukami:D koordynatorka mka pisze - hehe a w ogóle to się nie martw bo nam nie uznali wydatków związanych z udziałem w targach bo zdjęcia z targów (przedstawiające całe stanowisko) nie prezentowały wyraźnie oznaczeń unijnych... chociaż widać było na zdjęciach że takie oznaczenia się znajdywały tylko tekst był mało czytelny... Paweł Skowera pisze - Ależ na pen drvie da się bezproblemowo, sami robiliśmy webowe pendrivy (a web.gov.pl to też projekt 8.1 - tyle że systemowy) i z jednej strony był logotyb web.gov.pl, a z drugiej flaga i logo po ig. da się. |
| góra | |
| P |
Napisane: 2012-04-17 14:34 |
|
Ależ na pen drvie da się bezproblemowo, sami robiliśmy webowe pendrivy (a web.gov.pl to też projekt 8.1 - tyle że systemowy) i z jednej strony był logotyb web.gov.pl, a z drugiej flaga i logo po ig. da się. |
| góra | |
| k |
Napisane: 2012-04-17 10:12 |
|
michał a może zamieścić informację o dofinansowaniu jako plik na pendrivie?:D myślę że to widoczne miejsce biorąc pod uwagę fakt, że pendrive to pamięć przenośna na której zapisuje się różne rzeczy. o albo może każdego pendriva włoż do wielkiej torby ze wszystkimi wymaganymi nadrukami:D hehe a w ogóle to się nie martw bo nam nie uznali wydatków związanych z udziałem w targach bo zdjęcia z targów (przedstawiające całe stanowisko) nie prezentowały wyraźnie oznaczeń unijnych... chociaż widać było na zdjęciach że takie oznaczenia się znajdywały tylko tekst był mało czytelny... |
| góra | |
| M |
Napisane: 2012-04-16 16:46 |
|
Szlag mnie trafia jak trzeba przygotować materiały reklamowe. Niestety mamy ich przewidzianych wiele. Te wszystkie poradniki PARPu przewidują tylko "szablonowe" rozwiązania. Nie rozumiem w ogóle czemu te logotypy IG i EFRR muszą być na wszystkim. Reklamujemy e-usługę czy dofinansowania? Mieliśmy papierowe kupony o wymiarach 6cm x 3cm. Nie daliśmy żadnego logotypy unijnego bo nie było na to miejsca. Okej, było miejsce z tyłu kuponu, ale nie ma szans żeby te logotypy były czytelne przy takim rozmiarze. Wydatek nie został uznany za kwalifikowany. To były akurat grosze, ale w aktualnym etapie mam pełno tego typu małych gadżetów i materiałów. No i co ja mam teraz zrobić? Chcemy zrobić np. pendrive'y reklamowe, ale miejsce jest tylko albo na logotypy unijne albo na logotyp e-usługi. Jak mam reklamować same dofinansowania to wiadomo, że to dla nas nie ma sensu. Mam pytanie do innych beneficjentów, robiliście konkursy z nagrodami? Dzięki portalom społecznościowym w połączeniu z konkursem z jakimiś fajnymi nagrodami można bardzo fajnie pociągnąć reklamę. Boje się tylko, że jak kupię nagrody w ramach promocji to nie zostanie to uznane za wydatek kwalifikowany. |
| góra | |
| T |
Napisane: 2012-02-12 15:07 |
|
Tu już się nie podejmuję podpowiedzi bo sam miałem właściwie tylko jeden baner internetowy jeśli chodzi o reklamę. Natomiast jeśli chodzi o małe sprzęty na których nie da się za bardzo przykleić nalepek np. ja mam telefony, stosuję się do zaleceń ze szkolenia, że można okleić tylko kartony. |
| góra | |
| M |
Napisane: 2012-02-12 13:15 |
|
Dziękuje Tomku. W artykule który mi podesłałeś znalazłem linka do przewodnika po promocji: http://www.poig.gov.pl/ZPFE/Documents/przewodnik_dla_beneficjentow_dot_i_i_prom_proj_wersja_28062010_czysty_1.pdf Jeszcze chciałem się zapytać o sytuację kiedy to nie jest możliwe umieszczenie czytelnych logotypów. Zgodnie z umową o dofinansowanie, dotyczą nas artykuły 8 i 9 rozporządzenia 1828/2006. Promocja na której się skupiam aktualnie zawiera się w art 9, który mówi co powinno się znaleźć na materiałach promocyjnych. Może to być minimum np. emblemat UE - jest on przedstawiony w załączniku, zwykła flaga. Może to być napis "Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego" lub "Inwestujemy w przyszłość". Teraz proszę mi powiedzieć co na tych materiałach w końcu ma się znaleźć? Logotypy (POIG, beneficjent, UE) czy to co określa rozporządzenie. Mam przed sobą trochę materiałów do wyprodukowania i jak sobie pomyślę, że mi się ktoś przyczepi, że brakuje jakiejś flagi i uzna materiały za wydatek niekwalifikowany to mi się słabo robi. |
| góra | |
| T |
Napisane: 2012-02-06 14:27 |
|
Ja korzystałem z takiego PDFa z instrukcjami o logotypach i sposobach ich umieszczania na reklamach czy sprzęcie zakupionym. Mam go na dysku ale szukając w necie trafiam na jakiś nie otwierający się dokument. Bardzo skróconą wersję można znaleźć tutaj: http://www.web.gov.pl/jak-promowac-projekty/334_1005_w-jaki-sposob-wlasciwie-oznaczyc-projekt-w-po-ig.html Jeszcze nie wiem czy skutecznie skorzystałem z poradników bo ostatni wniosek o płatność związany z promocją jest w RIFie i w sumie minął "standardowy" czas odesłania pisma z błędami, więc opcje są dwie: albo jeszcze weryfikują albo poszło dalej i doczekam się pieniędzy wreszcie (po 16 miesiącach od zakończenia etapu). Oczywiście informacji zwrotnej o poprawnie wypełnionym wniosku nigdy nie ma. Jedyne info to będą mam nadzieję środki na koncie :) |
| góra | |
| M |
Napisane: 2012-02-06 12:40 |
|
Też mam problem z reklamą. To już pochodzi pod jakąś tragedie. Przedstawiłem materiały reklamowe w formie elektronicznej. Siłą rzecz każdy z materiałów zawiera przede wszystkim logotyp e-usługi. Na jednym z banerów pojawiły się logotypy związane z dofinansowaniem. Cytuje: "materiały promocyjne nie zawierają stosownej wizualizacji (bądź jest ona błędna) wymaganej zgodnie z umową o dofinansowanie Projektu[...]" Proszę mi powiedzieć w którym miejscu jest informacja co ma być zawarte w rzekomych wizualizacjach. I w ogóle co to za pomysł? Reklamuje e-usługę czy PO IG? |
| góra | |
| G |
Napisane: 2011-12-22 14:15 |
|
Ma Pan racje. Informacja to potega. Ale nasze narzekania dotyczace "poziomu operacyjnego w RIFach," jak te piekne slogany i formulki maja sie do rzeczywistosci, to tez informacja. Smiem nawet twierdzic, ze bardziej przydatna zarowno dla poczatkujacego jak i "bywalca." Bo co z tego ze w teorii mozna skorzystac z przesuniec, gdy w praktyce sa one na kazdym szczeblu kwestionowane lub odrzucane jako "nie oszczednosci" i juz; zadnego uzasadnienia, zadnej procedureu, ot tak ktos podejmuje decyzje ze to sie niekwalifikuje i co teraz? Trzeba wszystko przerabiac, skladac ponownie wniosek. A czas plynie.... |
| góra | |
| P |
Napisane: 2011-12-22 10:14 |
|
Panowie może tak, ale są osoby, które nie wiedzą o takiej możliwości. Taka wiedza, która Panom może się wydać oczywista, powinna być przekazywana do innych Beneficjentów, a także Wnioskodawców (którzy też przecież trafiają na Web.gov.pl i to forum) - tym bardziej, że poniżej padło stwierdzenie "Oszczędności nie wchodzą w grę". Wchodzą, wchodzą ... a czy Panowie (czy inni Beneficjenci) z nich skorzystają zależy także od wiedzy o takiej możliwości. Mając ją sam Pan decyduje czy chce Pan z opisanej niżej możliwości skorzystać, czy nie. Detale są oczywiście do uzgodnienia na poziomie operacyjnym w RIF. |
| góra | |
| G |
Napisane: 2011-12-21 20:26 |
|
Panie Pawle my znamy te formulki z Umowy. Problem lezy w detalach. Ja juz trzeci raz poprawiam tzw tabele przesuniec, o ktorej Umowa nic nie mowi i ktorej wzoru nigdzie nie ma. Raz maja byc procenty, raz nie; raz dane za dany Etap innym razem za zalosc projektu... itd. Harmonogram tez trzeba zmieniac (bo zmieniaja sie przeciez sumy w kazdej karagorii oraz, tak jak w przypadku KOG, dopuszczalny udzial procentowy itd). RIFy sa tu bez zadnych instrukcji wiec wymyslaja na biezaco i za kazdym razem inaczej. A czas plynie.... |
| góra | |
| T |
Napisane: 2011-12-21 11:47 |
|
Tak, wiem o tym ale w moim przypadku byłoby to przesunięcie dokładnie 68zł :) Ponieważ cała kategoria, z której następowałoby przesunięcie to 680zł. Ale spokojnie..tamten etap udało się szczęśliwie zakończyć...można by nawet powiedzieć błyskawicznie, biorąc pod uwagę, że z kolejnym walczę już 15 miesięcy. |
| góra | |
| P |
Napisane: 2011-12-21 08:53 |
|
Panie Tomaszu, proszę zajrzejć do umowy o dofinansowanie. Jest tam furtka do korekt kwot wydatków w projekcie. W § 9. (Zmiany w Projekcie), ust. 12 jest zapisane "Beneficjent jest uprawniony do dokonywania przesunięć pomiędzy poszczególnymi kategoriami wydatków kwalifikującymi się do objęcia wsparciem do 10% wartości kwoty danej kategorii wydatków, z której następuje przesunięcie, bez względu na poziom wzrostu kategorii wydatków, do której następuje przesunięcie, z zastrzeżeniem zasad określonych w Rozporządzeniu. W takim przypadku nie jest konieczna aktualizacja Harmonogramu płatności." Tomasz Dobosz pisze - Oszczędności nie wchodzą w grę. Sam miałem problem, żeby po ponad roku od pisania wniosku o dofinansowanie znaleźć oprogramowanie, które nie byłoby darmowe...wcześniej wyliczone na kwotę około 500zł (jakiś konwerter video był potrzebny). Kiedyś takie programiki coś tam kosztowały...zanim doszło do realizacji był na prawdę problem by znaleźć takowy na założoną kwotę. Wyjścia 2: aneks i opóźnienie czy jednak na siłę kupować. Drugie wyjście wymagało kreatywności ale i tak było tańsze. |
| góra | |
| T |
Napisane: 2011-12-21 01:14 |
|
Oszczędności nie wchodzą w grę. Sam miałem problem, żeby po ponad roku od pisania wniosku o dofinansowanie znaleźć oprogramowanie, które nie byłoby darmowe...wcześniej wyliczone na kwotę około 500zł (jakiś konwerter video był potrzebny). Kiedyś takie programiki coś tam kosztowały...zanim doszło do realizacji był na prawdę problem by znaleźć takowy na założoną kwotę. Wyjścia 2: aneks i opóźnienie czy jednak na siłę kupować. Drugie wyjście wymagało kreatywności ale i tak było tańsze. Ps. Protokół gotowy...coraz bliżej do spokojnych jednak świąt. |
| góra | |
| G |
Napisane: 2011-12-21 01:04 |
|
Nie wiem czy PARp az tak naciska, ale fakt ze RIF (warszawski) tak zawsze tlumaczy swoja skrupulatnosc. Ostatnio Pan z kontroli taka oto opowiedzial mi historie: Beneficjent wpisal jako rezultat jakies tam opracowanie czy usluge (niewazne) a jako miare realizacji kwote wydana na to dzialania. Pozniej myslal ze zaoszczedi i zrealizowak ten punkt mniejszym kosztem. Teraz ma problem bo skoro miara rezultatu mialo byc wydanie 1500PLN, a Beneficjent wydal 1200PLN, to wg. RIFu nie osiagnal on zaplanowanego rezulatu. RIF wie, ze to paranoja, ale upiera sie, ze nic tu nie mozna zrobic bo we Wniosku byl 1500. Nie wiadomo czy sie smiac czy plakac. |
| góra | |
| T |
Napisane: 2011-12-20 18:49 |
|
Greg Golebiewski pisze - A z tymi kopiami to tez mialem -- musi byc kopia i "za zgodnosc" i juz. Ale jak przyjdzie do Pana kontrola, to z kolei potrzebne sa oryginaly, wiec niech Pan czasem czegos nie wyrzuci. Myślę właśnie co ująć w protokole zdawczo-odbiorczym który według zaleceń jest wymagany jeżeli został wskazany w treści umowy zawartej z dostawcą towarów/usług. Nie był bo nie był nam potrzebny ale uprzedzam fakt, że RIF jednak będzie naciskał byśmy go dostarczyli. Czasem mam wrażenie, że to PARP naciska na RIFy i sztucznie się zabezpieczają wszelkiego rodzaju dokumentami? |
| góra | |
| G |
Napisane: 2011-12-20 17:53 |
|
A z tymi kopiami to tez mialem -- musi byc kopia i "za zgodnosc" i juz. Ale jak przyjdzie do Pana kontrola, to z kolei potrzebne sa oryginaly, wiec niech Pan czasem czegos nie wyrzuci. |
| góra | |
| G |
Napisane: 2011-12-20 17:49 |
|
No ale my sobie tu piszemy, pytamy, a zycie toczy sie po startemu. Mialem ostatnio kontrole z RIFu, druga w ciagu trzech miesiecy. Pierwsza kontrola przyjela moje wyjasnienie i wszystko zatwierdzila. Ale to nie wazne. Bo druga kontrola zarzadala abym ponownie wszystko wyjasnil; te same zastrzezenia. Wiec pytam sie kogo oni kontroluja, mnie czy te poprzednia kontrole? Czy to nie jest nadurzywanie wladzy? |
| góra | |
| G |
Napisane: 2011-12-20 17:39 |
|
Punkt 7.1.13 tez mi kilkarotnie zacytowano, ale to jest naduzycie. Musi byc podstwaa aby zazadac czegos wiecej niz oczywistych i prawnie przyjetych dowodow dokonania transakcji. To nei moze byc widzimisie urzednika. Tekst Umowy to bubel prawny. Istnieje tez zasada ze jezeli umowa lub jakies jej postanowienie jest niejasne to rozstrzyga sie to na kkorzysc beneficjenta, a nei odwrotnie. |
| góra | |
| T |
Napisane: 2011-12-19 21:48 |
|
U mnie to dokładnie punkt 7.1.3)...ale zawsze jest też punkt 7.1.13) "inne dokumenty niezbędne do weryfikacji prawidłowości realizacji Projektu na żądanie Instytucji Wdrażającej/IP II stopnia." I to według mnie jest ta furtka, która powoduje opóźnienia bo RIF zawsze może poprosić o jakieś oświadczenie kolejne. Są oczywiście sprawy istotne ale są też tak absurdalne, że aż śmieszne. Przykład. Na fakturze nie było napisane, że zamawiany zestaw komputerowy zawiera klawiaturę i mysz. RIF chce oświadczenie od dostawcy. Jadę do dostawcy z gotowym oświadczeniem do podpisania bo szkoda mi jego czasu (w końcu robi mi przysługę, że cokolwiek podpisuje). Wysyłam do RIF. Dziś dostaję info, że powinienem przysłać kopię potwierdzoną "za zgodność", a nie ORYGINAŁ (psu na budę wszystkim oprócz RIFowi potrzebny). No i że mogę się umówić z pracownikiem RIF na odbiór tego oryginału (100km od mojej firmy), żebym mógł tak naprawdę skserować ten papier i wpisać na kopii, że to kopia. Wydrukuję oczywiście nowy dokument, pojadę po nowy podpis do dostawcy, skseruję i podpiszę, że jest zgodny z oryginałem. Ta sytuacja jest tak bzdurna, że aż śmieszna jak wspomniałem ale takie "kwiatki" pojawiają się dość często w pismach z poprawkami. |
| góra | |
| G |
Napisane: 2011-12-19 21:03 |
|
Ja mam umpowe z wykonawca, ktora okresla zasady "przekazania dziela" i nie wymaga to zadnego protokolu zdawczo odbiorczego, bo chodzi o kupno reklamy. Sam fakt, ze reklama byla opublikowana a zamowienie oplacone, powinno wystarczyc. Umowa o dofinansowanie Pkt 7.2, pozwala na "inne dokumenty potwierdzajace zgodnosc realizacji Projektu z wymogami Umowy" a mimo to moj RIF nie odpuszcza. A czas plynie. Kolejny miesiac bez dofinansowania i kolejne tony papieru do wypelnienia bo caly wniosek jest odrzucony. |
| góra | |
| T |
Napisane: 2011-12-19 18:25 |
|
Właśnie dziś też otrzymałem pismo o konieczności dostarczenia umowy oraz protokołu zdawczo-odbiorczego od firmy która zajmowała się promocją. Dodatkowo materiały reklamowe w formie elektronicznej. Mam nadzieję, że na tym się skończy bo i tak pismo to wyrasta znów tak jakby w RIF ktoś się obudził. 3 tygodnie temu kiedy przesyłałem poprawki do wniosku o płatność końcową nikt tego nie wymagał (w poprzednim piśmie z prośbą o poprawki). Wygląda to trochę jak gra na czas. Mam też nadzieję, że te protokołowanie zakończy się na poziomie mojego dostawcy usług reklamowych, a nie będziemy brnąć dalej w jego wielu podwykonawców od google adWords po portale tematyczne. Ale widać tu na przykładzie Grega jak musimy na siłę kombinować z tak oczywistymi dla wszystkich sprawami. Też się teraz zastanawiam co takiego napisać w takim protokole zdawczo-odbiorczym, który akurat mnie nie był do niczego potrzebny. |
| góra |
Platforma Wspieramy e-Biznes - web.gov.pl jest elementem projektu systemowego PARP,
którego celem jest popularyzacja idei społeczeństwa informacyjnego i gospodarki
opartej na wiedzy. Projekt jest realizowany pod nadzorem Ministerstwa Administracji
i Cyfryzacji.
Copyright 2008-2012. Wszystkie prawa zastrzeżone.