Nawigacja pomocnicza:

Skocz do bazy opisów innowacyjnych e-usług (klawisz 2), Skocz do wyszukiwarki treści (klawisz 3), Skocz do mapy stron Platformy (klawisz 4).

Pokrewne portale:

PARP | Wspieramy e-Biznes | Portal Innowacji | Akademia PARP | KSU | EEN | Promocja Postaw Proinnowacyjnych | Inwestycja w kadry | Pozostałe portale

web.gov.pl Wspieramy e-biznes

Loading
Konto Platformy Wspieramy e-Biznes w serwisie FacebookKonto Platformy Wspieramy e-Biznes w serwisie YouTubeKanał informacyjny RSS Platformy Wspieramy e-Biznes

Menu główne portalu

Forum / Zmiany w trakcie realizacji umowy / Zmiana miejsca realizacji Projektu

Autor Wiadomość
Tomasz Dobosz Napisane: 2011-12-14 17:38
Tomasz Dobosz Posty: 90 Jeśli faktycznie koszt wynajęcia tego dodatkowego biura jest w projekcie i miałby być finansowany z dotacji to może być problem. Ale pytanie czy musi? Może dla świętego spokoju lepiej wziąć koszty na siebie. Jeśli chodzi o pracowników to chyba nie ma problemu by byli zatrudnieni w siedzibie głównej projektu? Co do sprzętu i kontroli. Mnie na szkoleniu informowano, że w razie kontroli i tak trzeba cały sprzęt przywieźć do siedziby. W papierach niestety wszystko musi się RIFowi zgadzać. Choć przecież doskonale każdy wiedział, że np. transmisje internetowe wymagają zawiezienia większości sprzętu zakupionego z dotacji na miejsce transmisji. I tak oto w dokumentach firmy mamy "Miejsce wykonywania działalności gospodarczej - teren całego kraju", a we wniosku trzeba było i tak zaznaczyć "Nie" w pytaniu: "Projekt będzie realizowany na terenie całego kraju?". No ale tu oczywiście można rozróżnić co oznacza realizacja projektu, a co późniejsze prowadzenie tego e-biznesu.
Marcin Oleszkiewicz Napisane: 2011-12-14 16:26
Marcin Oleszkiewicz Posty: 5 Wysyłałem zapytanie w tym temacie do RIF niestety dalej bez odpowiedzi. To wszystko zależy jak spojrzeć na tą sytuację, bo z drugiej strony nie widzę w tym nieprawidłowości. Może trochę przesadziłem z tym opisem ale chciałem wyjaskrawić sytuację. Ale patrząc z formalnego punktu widzenia: - firma ma stałą siedzibę w mieście, w którym złożyła projekt i gdzie deklarowała realizować projekt (przy czy realizować w przypadku PO IG 8.2 to pojęcie abstrakcyjne, bo projekt ten nie polega na budowaniu jakiejś linii produkcyjnej czy tym podobnych, by rzeczywiście można było zmierzyć to czy jest realizowany w danym miejscu) - w siedzibie tej dostępne są wszystkie dokumenty projektu (umowy, faktury itd.)np. w razie kontroli - środki materialne, które są zakupione ze środków unijnych są urządzeniami mobilnymi (laptop, drukarka) i nie muszą być tam przechowywane, innych środków trwałych projekt nie przewiduje - pracownik w tym wypadku ja, zatrudniony w ramach projektu, jest i tak pracownikiem mobilnym, z racji innych obowiązków wymagających częstych podróży służbowych i tak nie spędza całego czasu w biurze Jedyna wątpliwość to kwalifikowalność kosztów wynajmu drugiego biura (biznesplan zakładał, że jeśli obecnie wykorzystywana przestrzeń biurowa będzie niewystarczająca, to zostanie ona powiększona poprzez wynajęcie większej powierzchni tego biura lub wynajem nowego biura), gdy np. to biuro zostanie wynajęte w innym mieście niż powiat/województwo, w którym projekt jest realizowany.
Paweł Skowera Napisane: 2011-12-14 08:46
Paweł Skowera Posty: 148 Niestety po tym opisie nie widzę tego w różowych barwach. Polecam jeszcze jedną lekturę: http://www.web.gov.pl/jak-rozliczac-projekty/276_551.html a potem konsultację z opiekunem projektu w RIF.
Marcin Oleszkiewicz Napisane: 2011-12-14 00:04
Marcin Oleszkiewicz Posty: 5 no właśnie Panie Pawle szukam najlepszego wyjścia z tej sytuacji i rozważam różne kwestie prawda jest taka, że nie muszę zmieniać adresu firmy tzn dane rejestracyjne chcę pozostawić bez zmian czyli adres firmy de facto pozostanie taki jak we wniosku itd (czyli tak naprawdę nie chce przenosić projektu, chce pozostać pod jurysdykcją RIFu w z którym podpisałem umowę itd) powiedzmy że ten adres jest adresem rejestracji spółki pod którym funkcjonuje również biuro rachunkowe, prowadzące księgowość firmy, i ten adres został przedstawiony we wniosku w innym mieście (województwie) chcę natomiast otworzyć drugie biuro firmy i w praktyce tam będą pracowali ludzie którzy np. będą brali udział w projekcie, tam będą stanowiska pracy itd. oczywiście z racji tego, że biuro rachunkowe przechowuje wszystkie faktury itd. dokumenty te będą dostępne w jego siedzibie wątpliwości moje budzi bardzo dosłowny zapis we wniosku o dofinansowanie a dokładnie w biznesplanie punkty 3 oraz 4 mówiące : "Należy przedstawić informacje dotyczące nieruchomości, w której projekt będzie realizowany (lokalizacja, status prawny nieruchomości). W przypadku, gdy lokalizacja obejmuje więcej niż jedną nieruchomość, należy podać szczegółowy (rzeczowy) podział wydatków kwalifikowalnych pomiędzy poszczególne nieruchomości." I gdy tu padają konkretne deklaracje dotyczące adresu biura itp. to jak to się ma do przedstawionego przeze mnie powyżej rozwiązania wiadomo teoria jest taka że projekt jest realizowany w lokalizacji zgodnej z wnioskiem itd. ale jednak ja jako np. kierownik tego projektu będę na stałe rezydował w innym mieście/województwie.
Paweł Skowera Napisane: 2011-12-13 17:05
Paweł Skowera Posty: 148 Pytanie czy trzeba przenosić projekt? Może wystarczy sama zmiana adresu firmy określona w § 15 umowy "Zakres i tryb zmian Umowy": "1. Strony mogą dokonać zmiany Umowy zgodnymi oświadczeniami woli w formie pisemnej pod rygorem nieważności, w formie aneksu. 2. Zmiana: 1) adresu (...) Beneficjenta; (...) wymaga poinformowania na piśmie Instytucji Wdrażającej/Instytucji Pośredniczącej II stopnia. 3. Wszelkie oświadczenia składane przez Strony w związku z Umową wymagają dla swojej ważności zachowania formy pisemnej."
Marcin Oleszkiewicz Napisane: 2011-12-13 14:09
Marcin Oleszkiewicz Posty: 5 "do innego powiatu w ramach TEGO SAMEGO WOJEWÓDZTWA" to nie to samo co do innego województwa stąd w dalszym ciągu moje wątpliwości
Paweł Skowera Napisane: 2011-12-13 10:08
Paweł Skowera Posty: 148 "Na uzasadniony wniosek mikroprzedsiębiorcy, małego przedsiębiorcy lub średniego przedsiębiorcy Agencja może wyrazić zgodę na przeniesienie inwestycji do innego powiatu w ramach tego samego województwa.". Dlaczego zakłada Pan, że nie dostanie Pan zgody na przeniesienie? Odmienną sprawą są progi intesywności wsparcia. Jeśli przenosi Pan działalność do powiatu o niższej intensywności to musi się Pan liczyć z obniżeniem kwoty wsparcia.
Marcin Oleszkiewicz Napisane: 2011-12-13 00:10
Marcin Oleszkiewicz Posty: 5 no dobrze, a co w sytuacji gdy firma nie ma innego wyjścia jak tylko zmiana miejsca prowadzenia działalności na inne województwo? jest to po prostu konieczne, czy to będzie oznaczało konieczność rezygnacji z realizacji projektu/zwrotu dofinansowania?
Paweł Skowera Napisane: 2011-12-06 14:43
Paweł Skowera Posty: 148 Proszę spojrzeć na § 9. Pkt 4-8 rozporządzenia MRR z dnia 13 sierpnia 2008 r. w sprawie udzielania przez PARP pomocy finansowej na wspieranie tworzenia i rozwoju gospodarki elektronicznej w ramach PO IG. Na uzasadniony wniosek mikroprzedsiębiorcy, małego przedsiębiorcy lub średniego przedsiębiorcy Agencja może wyrazić zgodę na przeniesienie inwestycji do innego powiatu w ramach tego samego województwa. Przeniesienie inwestycji do powiatu o takiej samej lub wyższej maksymalnej intensywności wsparcia nie powoduje zwiększenia intensywności wsparcia. Przeniesienie inwestycji do powiatu o niższej maksymalnej intensywności wsparcia możliwe jest wyłącznie w przypadku, gdy projekt, którego dotyczy inwestycja, uzyskałby liczbę punktów niezbędną do objęcia wsparciem w powiecie, do którego następuje przeniesienie. W przypadku przeniesienia inwestycji do powiatu o niższej maksymalnej intensywności wsparcia przedsiębiorca zwraca Agencji kwotę wsparcia ustaloną według następującego wzoru: I = [(X - Y) x Z] x (P : Q) gdzie: I - oznacza kwotę wsparcia, którą przedsiębiorca zwraca Agencji, X - oznacza otrzymaną nominalną kwotę wsparcia, Y - oznacza nominalną kwotę wsparcia, jaką przedsiębiorca otrzymałby na realizację inwestycji w powiecie, do którego następuje przeniesienie inwestycji, obliczoną zgodnie z intensywnościami, określonymi w § 13 ust. 1 i 2, Z - oznacza określoną przez Komisję Europejską stopę dyskontową, opublikowaną w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, obowiązującą w dniu wydania zgody na przeniesienie inwestycji, P - oznacza okres wyrażony w latach, przez jaki inwestycja nie była utrzymana w powiecie o wyższej maksymalnej intensywności wsparcia, Q - oznacza obowiązujący okres utrzymania inwestycji w powiecie o wyższej maksymalnej intensywności wsparcia. Przeniesienie inwestycji do powiatu o niższej maksymalnej intensywności wsparcia na warunkach określonych w rozporządzeniu możliwe jest wyłącznie w okresie utrzymania trwałości projektu.
Marcin Oleszkiewicz Napisane: 2011-11-21 12:07
Marcin Oleszkiewicz Posty: 5 Jak wyglądają regulacje i przepisy w zakresie zmiany miejsca realizacji Projektu objętego dofinansowaniem w ramach POIG 8.2. Projekt został złożony, otrzymał dofinansowanie w mieście A, została podpisana umowa, czekam na wypłatę zaliczki, harmonogram projektu zaczyna się od stycznia 2012. I teraz ze wzgledu na powiedzmy jakieś czyniki zewnętrzne, czynniki ekonomiczne chcę przenieść ten projekt do innego miasta (w praktyce również do innego województwa).   Jak wyglada możliwość zrealizowania takiej przeprowadzki.   Pozdrawiam

Przeczytaj treść ponownie

Wyszukiwarka

Panel logowania

Przypomnienie hasła

Jeżeli nie masz jeszcze konta, zarejestruj się.

Nawigacja pomocnicza:

wstecz lub wróć do góry tej strony

Platforma Wspieramy e-Biznes - web.gov.pl jest elementem projektu systemowego PARP,
którego celem jest popularyzacja idei społeczeństwa informacyjnego i gospodarki
opartej na wiedzy. Projekt jest realizowany pod nadzorem Ministerstwa Administracji
i Cyfryzacji.

Copyright 2008-2012. Wszystkie prawa zastrzeżone.