Nawigacja pomocnicza:
Skocz do bazy opisów innowacyjnych e-usług (klawisz 2), Skocz do wyszukiwarki treści (klawisz 3), Skocz do mapy stron Platformy (klawisz 4).
Pokrewne portale:
Strona główna » Forum » Procedury odwoławcze » uzasadnienie eksperta - czy można dostać dokładniejsze?
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| K |
Napisane: 2011-11-02 12:16 |
|
Ale ja zanim złożę protest potrzebuję dokładniejsze uzasadnienie. Co ja mam napisać w proteście? Że nie zgadzam się z opinią eksperta? Ja potrzebuję dokładne uzasadnienie eksperta po to, żeby stwierdzić co ekspert wskazał jako istniejącą konkurencję. Ja mam obawę, że jako konkurencję zostały uznane usługi, które nie powinny być uznane. I jeśli tak faktycznie było, to znaczy, że opis e-usługi został źle zrobiony. Niektóre rzeczy są tak oczywiste dla piszącego, że stosuje skróty, niedopowiedzenia. Ja musiałem ciąć opis, bo zabrakło mi miejsca. Trudno to może sobie wyobrazić, ale naprawdę po cięciu zostało mi chyba 12 znaków do dopisania. I może wyciąłem coś ważnego? A czy ekspert robiąc opinie, nie tworzy notatek? Nie uzasadnia co uważa za konkurencję? Nie che mi się wierzyć, że samo lakoniczne zdanie wystarczy żeby uwalić wniosek. |
| góra | |
| P |
Napisane: 2011-11-02 09:34 |
|
Jeśli nie zgadzasz się z oceną niezależnego eksperta to odwołuj się, to jedyna droga. Tym bardziej, że uważasz, że ocena ekspercka jest znacznie mniej precyzyjna niż twój opis fragmentu wniosku, który ekspert uznał za taki, który należy podważyć. Więcej niestety nie mogę pomóc. Nie mam wglądu w uzasadnienia konkretnych wniosków, ani tym bardziej w same wnioski (wiadomo to dane biznesowe i ma do nich dostęp ograniczone grono osób). |
| góra | |
| K |
Napisane: 2011-11-02 08:34 |
|
Nie chodzi Paweł o konkurencję, której należy poszukać, bo tym zajmowałem się przy tworzeniu wniosku. Chodzi o konkurencję, na którą powołuje się ekspert. Zdanie 'Aktualnie na rynku są oferowane usługi i produkty realizujące zasadniczą funkcjonalność' jest mało konkretne. Jak napisać protest skoro nie można odnieść się do konkretnych argumentów? Ja jak składałem wniosek, to dokładnie pokazałem konkurencję mojej e-usługi. Wymieniłem z adresu www gdzie ta konkurencja się znajduje. Można było się zapoznać z ofertą firm i odnieść to do mojego wniosku. A od eksperta dostaję info, że 'istnieją'. Fajnie, ale gdybym dostał konkretne wskazania to znacznie by mi ułatwiło odniesienie w proteście. Zatem - czy można dostać dokładne uzasadnienie eksperta co ekspert zakwalifikował do konkurencji e-usługi? pozdrawiam |
| góra | |
| P |
Napisane: 2011-10-31 10:11 |
|
Jęsli chodzi o konkurencję, to warto przeanalizować przynajmniej dwa źródła udostępniane przez portal: Publikację "Rozwój sektora e-usług na świecie" (http://www.web.gov.pl/e-booki/272_982_rozwoj-sektora-e-uslug-na-swiecie.html) oraz bazę e-usług (http://www.web.gov.pl/baza-euslug/). Oczywiście nie sa to jedyne źródła informacji o konkurencji. |
| góra | |
| K |
Napisane: 2011-10-29 18:06 |
|
Witam Nie zakwalifikowałem się na dotację. Otrzymałem pismo co było we wniosku złe i ok - faktycznie parę błędów popełniłem. Ale dowiedziałem się też, że pomysł jest innowacyjny (dostał dodatkowe punkty) na tle licznej, istniejącej konkurencji. Fajnie, że innowacyjny, ale tej licznej konkurencji to jakoś ja nie znam. Znam dwie konkurencyjne usługi, ale czy dwa to 'liczne'? Oczywiście zero wskazań na konkurencję. W jaki sposób można dostać informację o konkurencji? Chciałbym wiedzieć, bo : a) faktycznie może takowa istnieć b) mogłem źle opisać usługę przez co została błęnie odczytana i błędnie stwierdzono że jest konkurencja. Czy ktoś pisał procedurę odwoławczą w celu dokładniejszego uzasadnienia? |
| góra |
Platforma Wspieramy e-Biznes - web.gov.pl jest elementem projektu systemowego PARP,
którego celem jest popularyzacja idei społeczeństwa informacyjnego i gospodarki
opartej na wiedzy. Projekt jest realizowany pod nadzorem Ministerstwa Administracji
i Cyfryzacji.
Copyright 2008-2012. Wszystkie prawa zastrzeżone.