Nawigacja pomocnicza:
Skocz do bazy opisów innowacyjnych e-usług (klawisz 2), Skocz do wyszukiwarki treści (klawisz 3), Skocz do mapy stron Platformy (klawisz 4).
Pokrewne portale:
Strona główna » Forum » Definicja oraz klasyfikacja e-usług i technologii B2B » Usługa informatyczna a księgowanie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| G |
Napisane: 2011-09-23 15:30 |
|
Panie Piotrze dziękuję za odpowiedź. Konsultowałem moje wątpliwości w RIF jednak nie zostały one rozwiane. W związku z tym kontynuuję watek. Jak według Pana abstrahując nawet od samej dotacji powinniśmy księgować tworzone oprogramowanie które oddawane jest etapami i tak też fakturowane. Zaznaczam że oprogramowanie zgodnie z projektem będzie służyło do generowania e-usługi. Czy w koszty czy jednak w WNiP. Odpowiedź w RIF sprowadziła się do tego że zgodnie z Ustawą o Rachunkowości. |
| góra | |
| P |
Napisane: 2011-09-21 11:20 |
|
Jeśli w budżecie założona jest dana kategoria kosztowa, powinno się dokonywać zakupów zgodnie z nią. Tak, że jeśli mają Państwo założoną kategorię kosztową „usługi informatyczne” to zaksięgowanie tego zakupu jako „wartości niematerialne i prawne” nie będzie prawidłowe. Natomiast jeśli faktycznie dokonali Państwo zakupu WNiP, można zmienić taką pozycję budżetową zawierając stosowny aneks z RIF na przesunięcie kosztów z jednej kategorii do drugiej. Należy też wziąć pod uwagę co faktycznie zostało zakupione, bo jeśli była to WNiP - nie można na siłę księgować tego w usługi tylko dlatego, ze w tej kategorii kosztowej mamy dostępne środki. Zalecam bezpośredni kontakt z osobą opiekująca się projektem w RIF. |
| góra | |
| G |
Napisane: 2011-09-20 14:59 |
|
Witam, Mam pytanie do osób rozliczających działanie 8.1. Czy w przypadku gdy oprogramowanie przygotowane przez zewnętrzną firmę realizujące cele projektu a umieszcone w projekcie w kategorii wydatków na: Usługi Informatyczne powinno sie ksiegowac na środki niematerialne i prawne czy też bezpośrednio w koszty? |
| góra |
Platforma Wspieramy e-Biznes - web.gov.pl jest elementem projektu systemowego PARP,
którego celem jest popularyzacja idei społeczeństwa informacyjnego i gospodarki
opartej na wiedzy. Projekt jest realizowany pod nadzorem Ministerstwa Administracji
i Cyfryzacji.
Copyright 2008-2012. Wszystkie prawa zastrzeżone.