Nawigacja pomocnicza:

Skocz do bazy opisów innowacyjnych e-usług (klawisz 2), Skocz do wyszukiwarki treści (klawisz 3), Skocz do mapy stron Platformy (klawisz 4).

Pokrewne portale:

PARP | Wspieramy e-Biznes | Portal Innowacji | Akademia PARP | KSU | EEN | Promocja Postaw Proinnowacyjnych | Inwestycja w kadry | Pozostałe portale

web.gov.pl Wspieramy e-biznes

Loading
Konto Platformy Wspieramy e-Biznes w serwisie FacebookKonto Platformy Wspieramy e-Biznes w serwisie YouTubeKanał informacyjny RSS Platformy Wspieramy e-Biznes

Menu główne portalu

Forum / Definicja oraz klasyfikacja e-usług i technologii B2B / Kryterium obligatoryjne nr 4- dwa źródła przychodów

Autor Wiadomość
Paweł Skowera Napisane: 2011-05-27 08:58
Paweł Skowera Posty: 148

Maciek Zielinski pisze -

Prosić możesz, chociaż zauważyłem, że ostatnio nikt nie odpowiada na takie pytania :).

Tak, jak wcześniej Pan odpowiedział: działalność reklamowa jest jednym z możliwych źródeł przychodów. Przedsiębiorca jednak bierze odpowiedzialność za osiągnięcie efektów wskazanych we wniosku.

Inne możliwe źródła przychodów to:

- opłaty za korzystanie z poszczególnych, odrębnych e-usług (przy założeniu, że e-usługi te nie są sprzedawane wspólnie jako produkty komplementarne) 

- opłaty za korzystanie z różnych odmian e-usługi świadczonej w różnych typach kanałów dystrybucji (Internet, telefonia, TV cyfrowa);

- inne szczególne źródła przychodów wskazane w modelu biznesowym, pod warunkiem, iż Wnioskodawca wykaże, że generowane przepływy finansowe są odrębne od przychodów z innych źródeł, czyli, że jest to źródło całkowicie niezależne.

Należy też pamiętać, że nie stanowią odrębnych źródeł przychodów opłaty ze świadczenia danej e-usługi różnym grupom docelowym (w tym na rynkach kilku krajów). Odrębnym źródłem przychodów nie mogą być również usługi dodatkowe (nieautomatyczne lub off-line) związane z e-usługą, np. opłaty za pomoc konsultanta (help desk), serwisu, obsługi usług posprzedażnych, itp. Komisja Konkursowa ma prawo nie uznać sztucznych podziałów wewnątrz jednego typu źródła przychodu. 

Maciek Zielinski Napisane: 2011-05-26 16:23
Maciek Zielinski Posty: 47

Prosić możesz, chociaż zauważyłem, że ostatnio nikt nie odpowiada na takie pytania :).

Sprawa jest jednak absolutnie jasna - przychody z reklam wyświetlanych w serwisie są osobnym źródłem przychodów - http://poig.parp.gov.pl/files/74/108/208/473/10751.pdf, strona 12 na górze: "jako jedno źródło traktujemy wszelkie przychody inne niż ze świadczenia e-usługi, związane z udostępnieniem zasobów serwisu dla działalności marketingowej innych podmiotów, w tym przychody z racji uczestnictwa w programach afiliacyjnych, przychody z wyświetlanych tekstowych reklam, bannerów... itd.".

I zastanawiające, że martwi Cię definicja źródła przychodów, a nie martwi ten milion odsłon miesięcznie, o którym wspominałem ;).

Jacek Masłowski Napisane: 2011-05-26 13:42
Jacek Masłowski Posty: 2

Dzięki za odpowiedź - ale czy mimo wszystko mogę poprosić o opinię któegoś z adminów?:)

Maciek Zielinski Napisane: 2011-05-26 08:46
Maciek Zielinski Posty: 47

Formalnie - tak. Ale zauważ jedną rzecz. Musisz mieć z drugiego źródła co najmniej 20% przychodów, czyli ok. 10-15 tysięcy miesięcznie (a pewnie więcej, bo przecież nie chcesz mieć Zo=0?). Daje to ok. 10-20 tysięcy kliknięć w bannery umieszczone na Twojej stronie (jeśli uda Ci się sprzedać kliknięcie za złotówkę, czyli będziesz lepszy od Google'a). Przy CTR=1% (optymistyczne), musisz mieć co najmniej milion-dwa miliony odsłon serwisu CO MIESIĄC :). Powodzenia!

A skąd ten problem? Z kryterium, że trzeba mieć dwa źródła przychodów i drugim źródłem, o ile nie masz 2 e-usług, w zasadzie wyłącznie mogą być przychody z reklam. Może ktoś się ocknie i to poprawi na przyszły rok, bo powoduje to powstawanie kompletnie nierealnych biznesplanów, podobnie jak zaliczenie kosztów wytworzenia e-usługi do kosztów operacyjnych.

Jacek Masłowski Napisane: 2011-05-25 17:35
Jacek Masłowski Posty: 2 Zgodnie z zapisami kryterium obligatoryjnego nr 4, Wnioskodawca powinien osiągać przychody z dwóch źródeł związanych ze świadczeniem e-usług. Dalsze zapisy w tym kryterium mówią, że "jako jedno źródło przychodów traktujemy wszelkie przychody inne niż ze świadczenia e-usługi, związane z udostępnieniem zxasobów serwisu dla działalności marketingowej (...)". Jednocześnie, w opisie tego kryterium, znajduje się też informacja, że "wskazane źródła przychodów projektu są związane ze świadczeniem e-usługi (e-usług) których dotyczy wniosek o dofiannsowanie".  Czy w takim razie w przypadku projektu, gdzie e-usługa polega na świadczeniu powiedzmy usługi e-learningu przy pomocy dedykowanego portalu internetowego (jedno źródło przychodów), za drugie źródło przychodów uznac możemy przychody generowane przez działalność marketingową (np. pozycjonowanie innych serwisów e-learningowych, reklamy firm z branż powiązanych itp)?

Przeczytaj treść ponownie

Wyszukiwarka

Panel logowania

Przypomnienie hasła

Jeżeli nie masz jeszcze konta, zarejestruj się.

Nawigacja pomocnicza:

wstecz lub wróć do góry tej strony

Platforma Wspieramy e-Biznes - web.gov.pl jest elementem projektu systemowego PARP,
którego celem jest popularyzacja idei społeczeństwa informacyjnego i gospodarki
opartej na wiedzy. Projekt jest realizowany pod nadzorem Ministerstwa Administracji
i Cyfryzacji.

Copyright 2008-2012. Wszystkie prawa zastrzeżone.