Nawigacja pomocnicza:

Skocz do bazy opisów innowacyjnych e-usług (klawisz 2), Skocz do wyszukiwarki treści (klawisz 3), Skocz do mapy stron Platformy (klawisz 4).

Pokrewne portale:

PARP | Wspieramy e-Biznes | Portal Innowacji | Akademia PARP | KSU | EEN | Promocja Postaw Proinnowacyjnych | Inwestycja w kadry | Pozostałe portale

web.gov.pl Wspieramy e-biznes

Loading
Konto Platformy Wspieramy e-Biznes w serwisie FacebookKonto Platformy Wspieramy e-Biznes w serwisie YouTubeKanał informacyjny RSS Platformy Wspieramy e-Biznes

Menu główne portalu

Forum / Inne / jaką działalność ?

Autor Wiadomość
Grzegorz Wasilewski Napisane: 2010-09-12 22:22
Grzegorz Wasilewski Posty: 10

... Czy możliwe jest aby współwłaściciel spółki cywilnej zawarł z nią umowe o dzieło - na wykonanie usługi dla tej spółki - np.: wykonanie oprogramowania ? I czy będzie taka umowa wydatkiem kwalifikowalnym ?

Napisane: 2010-09-10 15:22

Proponuje załozyć spółkę jawną. Jako wspólnik może Pan być zatrudniony, o ile ma Pan odpowiednie kwalifikacje i zapisy umowy spółki zezwalaja na takie zatrudnienie. Kluczowy będzie zakres obowiązków, jaki Pan spisze i dostarczy- dla pewności- do RIFu, aby póxniej nie trzeba było oddawać refundacji, bo okaże się, że zakres obowiązków był nie taki jak trzeba.

Spółka jawna jest również korzystna, bo nadal mozna zasilać konto firmowe w prosty sposób, więc przy utracie płynności wpłaca się swoje pieniądze, nie trzeba podwyższać kapitału ani robić pożyczek.

To co pisze p. Greg- nie mozna płacić 2 razy za to samo, czyli jeśli jest Pan wspólnikiem, to już z definicji wynika, że reprezentuje Pan spółkę, więc np. taki zapis związany z reprezentacją w zakresie obowiązków juz będzie świadczył o podwójnej zapłacie.

Pozdrawiam

Tomasz Dobosz Napisane: 2010-09-08 15:05
Tomasz Dobosz Posty: 90

"Po fakcie" to dobre określenie ;)

Greg Golebiewski Napisane: 2010-09-08 14:58
Greg Golebiewski Posty: 111

Grzegorz Wasilewski pisze -

Wydaje mi się, że cała idea dotacji polega na tym aby wspierać ludzi z pomysłem ale bez środków finansowych. Ale może chcę zbyt wiele.

Niestety to nie tak. Wsparcie jest dla "gospodarki." Dlatego forma pomocy ze srodkow FU ma wlasnie taka forme: zwrot kosztow kwalifikowanych pod warunkiem ze projekt jest innowacyjny i dochodowy. Wnioskodawca musi miec swoje wlasne pieniadze konieczne do realizacji projektu; FU jedynie zwraca czesc tych wydatkow.

To troche tak jak ze stupendiami za dobre wyniki w nauce, czy premia uznaniowa w pracy. Wyplacane sa one po fakcie (choc ktos moze uwazac i domagac sie, aby nagrody takie placone na starcie, bo wowczas moglyby zmotywowac wielu studentow i pracowniekow do osiagania lepszych wyniokow :))

Grzegorz Wasilewski Napisane: 2010-09-08 10:54

To co Pan napisał ma sena. Ale chciałbym aby wynagrodzenie było potraktowane jako wsparcie, ponieważ firma nie bedzie generowała przychodów podczas tworzenia serwisu - nie da się zarabiać na usłudze która dopiero powstaje (ja jako współwłaściciel będe tylko ponosił jakieś koszty)

Wydaje mi się, że cała idea dotacji polega na tym aby wspierać ludzi z pomysłem ale bez środków finansowych. Ale może chcę zbyt wiele.

Greg Golebiewski Napisane: 2010-09-07 15:19

Wydaje mi sie ze chodzi tu o to ze jako "wlasciciel" realizuje pan "dochod" z dzialalnosc gospodarczej. Wynagrodzenia sa uznawane powszechnie za "wydatki" pomniejszajace ten dochod. Nie mozna wiec ksiegowac tych samych pieniedza raz jako dochod a drug jako wydatek na Panska czy wspolnika pensje. Trudno tez oczekiwac aby Fundusz Europejski nastepnie Panu "zwracal" za pensje, ktora jest dochodem -- byloby to podwojne czerpanie zyskow z tej samej dzialalnosci gospodarczej.

Ale moge sie mylis.

Grzegorz Wasilewski Napisane: 2010-09-07 08:57

Nie chodzi mi o sposób na to aby wyciągnąć pieniądze z funduszu dla własnych potrzeb, ale dlaczego mam zatrudniać dodatkowego pracownika skoro sam mogę pracować - mam odpowiednie wykształcenie oraz doświadczenie zawodowe. Mój wspólnik jest programistą też odpowiednio wykształconym dlatego mam nadzieję, że nie będziemy mieć problemów tylko dlatego, że sami chcemy pracować w swojej firmie.

Wpis zgłoszony do moderacji
Greg Golebiewski Napisane: 2010-09-01 19:38

Polecam lekture PARPu  http://www.parp.gov.pl/files/74/108/208/7791.pdf

Tam mowi sie o mozliwosci zatrudnienia Prezesa lub czlonka zarzady i przyznaniu sobie wynagrodzenia a nawet mozliwosci zawiazania umowy "samym z soba"

"PAMIĘTAJ! Koszt wynagrodzenia wspólnika spółki, który jest jednocześnie jedynym członkiem jej zarządu, określony w umowie zlecenia/o pracę może być kosztem kwalifikowanym w projekcie, jednak należy mieć na uwadze przepisy dotyczące unikania konfliktu interesów (§ 12 umowy o dofinansowanie Zakup towarów i usług w ramach Projektu)."

Tomasz Dobosz Napisane: 2010-09-01 16:27

Coś mi świta, że moglibyście chyba tylko jedną pensję wypłacać. Nie można chyba zatrudnić całego zarządu.

Samo zatrudnienie kogokolwiek do projektu też jest absurdalne bo wymagane jest (przynajmniej u mnie takie zalecenie było) żeby podpierać wszystko rozmowami kwalifikacyjnymi i czymś w rodzaju raportu z wyboru.

Cóż zatrudniałem w projekcie 2 osoby na umowę o dzieło. Trudno mi znaleźć było kogoś lepszego niż koledzy znający firmę od początku do tego świetni programiści. Oczywiście raport powstał. Na dwa stanowiska przyszły 3 osoby z ogłoszenia na stronie frmowej, które wisiało 15 minut(3 to ulubiona liczba PARP jeśli chodzi o przetargi). Pech chciał, że jedna z osób ma wykształcenie politologiczne i musiałem odrzucić ofertę.

Na tym będzie polegała głównie praca takiego koordynatora i gdybym rok temu wiedział to co teraz to nie zawahałbym się zatrudnić kogokolwiek to załatwiania takich głupot nawet jakby ten ktoś nie miał nic innego w firmie do roboty.

Tomasz Dobosz Napisane: 2010-09-01 16:17

Zdaje się, że tak to właśnie działa.

Sporo było na ten temat w wątkach z expertami ale trudno tam teraz coś odnaleźć nie przeczytawszy wszystkiego.

Jak widać są proste sposoby na kombinowanie z PARPem choć tak nie powinno być i wiedzą to najlepiej jednoosobowi przedsiębiorcy. Trudniej natomiast idzie w drugą stronę. PARPy/RIFy nie radzą sobie z prostym rozliczaniem projektów.

Grzegorz Wasilewski Napisane: 2010-09-01 15:46

A co w przypadku gdy spółkę zakładają 2 osoby (standardową spółkę cywilną) - czy mianując się prezesem, menedzerem lub kimś innym też możemy sobie ustalić pensję i liczyć na to że bedzie ona później klasyfikowalnym wydatkiem ?

Pozdrawiam

Greg Golebiewski Napisane: 2010-08-31 21:01

Ja tez radze zalozyc spolke i przeznac sobie ladna pensje. Jako osoba fizyczna prowadzaca dzialalnosc masz tylko obowiazki, musisz zastawic swoj rodzinny majatek (podpisac weksel in blanco) a  i tak jestes ciagle na cenzurowanym.

Co do ZUSu, tez nie badz tego taki pweny. W moim przypdaku Komisja Konkursowa obciela mi ZUS. Nie mowiac juz o wydatkach na komputer lub inne srodki trwale dla wlasciciela --tlumaczac to tym, ze nie maja one uzasadnienia/wplywu na realizacje projektu. Rola Wlasciciela, ktory organizuje i finansuje wszystkow i ktory ryzykuje swoim wlasnym majatkiem, nie jest podobne taka oczywista; Prezes spolki to co innego.

Co ciekawsze, teraz jednak moj RIF upomnial mnie, ze mimo iz wydatki te byly obciete jako nieuzasadnione i oznaczone wartosci "0", to i tak musze sie wykazac ze "je ponioslem." W przeciwnym razie projekt moj bedzie czesciowo niezrealizowany!!!!! Ale jak udowodnic ze ponioslem koszt "0"?

Absurd goni absurdem!!!!

Tomasz Dobosz Napisane: 2010-08-31 15:13

W spółkach jest łatwiej bo oddelegowujesz sobie jednego spółkowicza jako menagera projektu (cokolwiek miałby to znaczyć) i płacisz mu.

Możesz też zatrudnić mamę jak to podał ktoś z sali na szkoleniu w jednym z województw :)

Grzegorz Wasilewski Napisane: 2010-08-31 13:05
Grzegorz Wasilewski Posty: 10 Jaką działalność należy prowadzić, aby koszty mojego wynagrodzenia były kwalifikowalne i dały się zaliczyć do kosztów projektu. Wiem, że prowadząc jednoosobową działalność gospodarczą mogę liczyć tylko na zwrot kosztów ZUS. Czy gdy otworze np.: spółkę cywilną będzie innaczej ?

Przeczytaj treść ponownie

Wyszukiwarka

Panel logowania

Przypomnienie hasła

Jeżeli nie masz jeszcze konta, zarejestruj się.

Nawigacja pomocnicza:

wstecz lub wróć do góry tej strony

Platforma Wspieramy e-Biznes - web.gov.pl jest elementem projektu systemowego PARP,
którego celem jest popularyzacja idei społeczeństwa informacyjnego i gospodarki
opartej na wiedzy. Projekt jest realizowany pod nadzorem Ministerstwa Administracji
i Cyfryzacji.

Copyright 2008-2012. Wszystkie prawa zastrzeżone.