Nawigacja pomocnicza:
Skocz do bazy opisów innowacyjnych e-usług (klawisz 2), Skocz do wyszukiwarki treści (klawisz 3), Skocz do mapy stron Platformy (klawisz 4).
Pokrewne portale:
Strona główna » Forum » Spotkanie z ekspertem » Wskaźniki które trzeba spełnić dla realizacji zobowiązań umownych
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| T |
Napisane: 2010-09-23 04:34 |
|
Sławek Z pisze -
Ja bym tak to zrobił. Sam rezultat nie jest już kosztem, więc nie jest z tego puntku widzenia tak istotny. Daltego lepiej dać rezultat (działającą e-usługę) na 2012. Pozatym omija się problem rozliczenia ze wskaźników rezultatu. Jest tam gdzieś w umowie, że do końca trwania projektu lub do końca roku ma nastąpić dobicie to wskaźników. Mnie ciekawi inna kwestia dotycząca beneficjentów (w tym mnie) poszkodowanych opóźnieniami w podpisaniu umów II rundy 2009. Przypomnę, że pewnie średnio projekty były planowane na start od września do grudnia 2009, a wystartowały w lutym-marcu. Nie bez powodu pisząc wniosek o dofinansowanie miałem to na uwadze i miałbym wtedy o wiele więcej miesięcy do końca roku. Pewnie jestem w niewielkiej grupie beneficjentów, którzy już kończą cały projekt i mam nadzieję, że jakoś to będzie.. Z rezultatem e-usług sobie poradziłem ale z klientami może być trudniej, a mam taki wskaźnik. Specyfika mojego rynku(coś w rodzaju sezonowości - ale nie rolnictwo ;) ) już i tak nie pozwoliła mi na pewne ruchy (choćby promocyjne). Ciekaw jestem czy będę mógł odłożyć osiąganie wskaźników w czasie. Podobno RIF albo RIF i PARP ma taką moc. Przetrę szlaki to opowiem. |
| góra | |
| S |
Napisane: 2010-09-22 20:27 |
|
Witam proszę o pomoc w określeniu czasu wprowadzenia wskaźników ( ptk 20 ) bo sam stworzyłem sobie problem. Etap III ( rok1) kończy mi się 31.12.2011 do potwierdzenia spełnienia tego etapu chce wykazać, że zewnętrzna firma wykonała dla mnie całą aplikacje e-usługi i wliczam te koszty jeszcze w etapie III. Dalej jednak przewidziałem e-usługa będzie świadczona (działa fizycznie) od 01.01.2012 ( Etap IV - rok2) i tutaj pojawia się problem bo nie wiem co wpisać w ptk20 Wskaźniki produktu: Liczba nowych e-usług czy rok n czy n+1 Wskaźniki rezultatu: Liczba świadczonych e-usług 1 szt w roku 2011 czy 2012
Czy jeśli opisze, że firma informatyczna ma uruchumić pełną e-usługę do północy 31.12.2011 to rozjaśni to nieścisłości?I wpiszę: Wskaźniki produktu: Liczba nowych e-usług n+1 = 1szt. Wskaźniki rezultatu: Liczba świadczonych e-usług 1szt w 2012 I nikt mi nie zarzuci, że cały koszt ponoszę jeszcze w 2011 roku? |
| góra | |
| G |
Napisane: 2010-09-06 12:49 |
|
Paweł Skowera pisze -
He he... Freudowska pomylka? Panie Pawle, projekt finansuje wnioskodawca! Instytycja, ktora Pan reprezentuje jedynie DOFINASOWUJE projekty, a scislej mowiac zwraca wnioskodwacy niektore koszty realizacji i to nie z wlasnych pieniedzy (PARP nie posiada zadnych pieniedzy, moze jedynie pewnymi funduszami dysponowac), ale z pieniedzy pochodzacych w 15% z budzetu panstwa i 85% z Funduszu Europejskiego, czyli od podatnikow. Zwracalem juz na to wielokrotnie uwage, PARP i RIFy musza zmienic swoja zbiorowa mentalnosc i zaczac traktowac przedsiebiorcow jak podmiot ich istnienia, a nie przedmiot i to do tego uciazliwy, potencjalnie nieuczciwy czt chociazby ryzykowny. |
| góra | |
| P |
Napisane: 2010-09-06 11:39 |
|
W generatorze wniosku po wypełnieniu wszystkich pól wylicza wskaźnik. Tomasz Dobosz pisze -
|
| góra | |
| P |
Napisane: 2010-09-06 11:38 |
|
Panie Macieju, Składający wniosek o dofinansowanie ponosi ryzyko działalności. Nie może ono być przerzucane na instytucję, która finansuje projekt. Dlatego wskaźniki powinny być szacowane w sposób umożliwiający realizację projektu. Maciej Janiec pisze -
|
| góra | |
| P |
Napisane: 2010-09-06 11:34 |
|
Pan Maciej na pytanie rozpoczynające dyskusję dostał odpowiedź, która bynajmniej nie jest unikaniem dosłownej odpowiedzi. Fakt, jest w stylu "urzędniczego komunikatu", ale to tylko gwoli pewnej precyzji, przecież nie tylko pan Maciej czyta to forum. Oczywiście przepraszam, że musiało to tak długo trwać. Co do drugiej części wypowiedzi: mam nadzieję, że dyskusji na forum weba nie zabraknie. Są także dla PARP-u cennym, źródłem informacji o Waszych bolączkach i potrzebach. Tomasz Dobosz pisze -
|
| góra | |
| T |
Napisane: 2010-09-06 01:06 |
|
Spokojnie..weksel dotyczy chyba tylko części dofinansowania, a nie przychodów z projektu. Trzeba zwrócić tyle ile PARP nam dał. Natomiast myślę, że Pan Paweł nie będzie w stanie odpowiedzieć na takie pytanie. Niestety widać, że unika dosłownych odpowiedzi podpierając się oficjalnymi komunikatami PARP :) Ja tam się nie dziwię ale uważam o tyle cenniejsze wypowiedzi autentycznych benefcjentów i realnych interpretacji. |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-09-04 19:25 |
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź. W jej kontekście zwraca moją uwagę i bardzo niepokoi wypowiedź innego z uczestników tej dyskusji (poniżej). Czy mógłby się Pan odnieść do tego niepokojącego komentarza? Prognozowanie finansowe na 3 lata w przypadku innowacyjnego start-upa jest praktycznie niemożliwe. Jedyna wartość za którą sam mógłbym ręczyć, to wygenerowanie zero przychodów. Jak się uda więcej, to świetnie, ale ręczyć za to, szczególnie wekslem, po prostu nie jestem w stanie. I nie wyobrażam sobie eksperta finasowego, choćby z najlepszej firmy doradczej (banku inwestycyjnego czy firmy audytorskiej), który wziąłby odpowiedzialność za taką prognozę. Łukasz Denejko pisze -
Paweł Skowera pisze -
|
| góra | |
| T |
Napisane: 2010-09-03 17:08 |
|
A gdzie mogę znaleźć ten PARPowy kalkulator? bo na ten drugi szkoda mi kasy :) |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-09-03 14:29 |
|
. |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-09-03 14:19 |
|
Witam! Znalazłem takie narzędzie w sieci www.kalkulatordotacyjny.pl, które umożliwia obliczenie Efektywności Ekonomicznej... projekt, który jest bardzo sensowny dostaje około 0,2-0,3 EE. Jak Wam wychodzi wskaźnik? Wiem, że prosto można sobie podbić do 0,5 - jak napisali w tutorialu -http://www.kalkulatordotacyjny.pl/Instrukcja.aspx, ale gdzie jest granica rozsądku? Bo przecież to jest chore, że zmieniam rozkład abonamentów w czasie, albo inne parametry i nagle wskaźnik skacze mi do góry lub na dół... a z generatora PARPOWEGO wcale to nie wynika... nie wiem, czy nie będzie kolejnej afery z 8.1, bo chyba przesadzili z tymi wskaźnikami. Jakie wskaźniki Wam wychodzą?
|
| góra | |
| Ł |
Napisane: 2010-09-02 16:44 |
|
Trudno nawet komentować to stanowisko... jeśli ciężko było je wypracować przez ponad miesiąc, w trakcie trwania naboru środków... Szczerze mówiąc - w takiej sytuacji, w połączeniu z wzrastającymi wymaganiami wobec projektów, mniejszym bezpieczeństwem realizacji (weksle!) sposobem podchodzenia do beneficjentów przez PARP i RIFy (czyli jak do potencjalnych złodziei i przekrętasów, notoryczne nieprzestrzeganie terminów jednocześnie sztywne wymaganie ich od drugiej strony, brak jasnych informacji i interpretacji... itd.) działanie 8.1 jest juz totalnie nieatrakcyjne przy wspieraniu internetowych startupow (ktore z zalozenia sa przeciez ryzykowna inwestycja!). Jesli ktokolwiek sie zastanawia nad udzialem w tym naborze..... trzeba miec mocne nerwy, nie bac sie bolu głowy i potencjalnego bankructwa... |
| góra | |
| T |
Napisane: 2010-09-02 15:34 |
|
Bardzo mnie ciekawi na jakim poziomie jest obecnie osiągalność zakładanych wskaźników przez beneficjentów. Myślę, że wilu założyło bardzo ambitne plany (może nawet ja sam takie założyłem - trudno powiedzieć) ale nikt nie jest jasnowidzem. Zwłaszcza w przypadku zupełnie innowacyjnych rozwiązań. Ciekaw jestem czy PARP na masową skalę byłby w stanie wypowiadać umowy w trybie natychmiastowym np. w przypadku gdy za 2 lata po zakończeniu projektu beneficjenci będą mieli zbyt mało klientów lub przychodów. A pewnie jest to dość realne biorąc pod uwagę poziom doinformowania beneficjentów sprzed roku- dwóch lat jak program ruszał. Oczywiście nikomu nie życzę nieosiągnięcia wskaźników i mam nadzieje, że wszyscy je przekroczymy :) |
| góra | |
| P |
Napisane: 2010-09-02 10:56 |
|
W odpowiedzi na pytanie po konsultacji z zespołem merytorycznie odpowiedzialnym za wdrażanie działania 8.1 PO IG informuję, iż zgodnie z zapisami § 8 ust. 1 Umowy o dofinansowanie, „Beneficjent jest zobowiązany do osiągnięcia wskaźników określonych we wniosku o dofinansowanie, stanowiącym załącznik nr 1 do Umowy”. Prognozy finansowe w obecnym konkursie działania 8.1 mają szczególną rangę, bowiem mają bezpośredni wpływ na pozycję projektu na liście rankingowej i decydują o uzyskaniu dofinansowania.
W związku z powyższym, na każdym etapie rozliczania projektu oraz w okresie jego trwałości, weryfikacji będzie podlegało osiąganie prognozowanych danych źródłowych mających wpływ na wartość wskaźników ekonomicznych podawanych we wniosku o dofinansowanie.
Przyjęte przez wnioskodawcę założenia warunkują również zachowanie trwałości przez projekt, a co za tym idzie - wykrycie podczas kontroli w okresie trwałości znacznych rozbieżności danych w stosunku do informacji zawartych we wniosku (np. osiąganych przychodów), stanowiących podstawę wyliczenia wskaźnika EE, daje podstawę do wypowiedzenia Umowy ze skutkiem natychmiastowym zgodnie z zapisami § 8 Umowy o dofinansowanie. Maciej Janiec pisze - Które wskaźnki określone we wniosku o dofinansowanie muszą zostać spełnione na pdst. par. 8 ust. 1 umowy o dofinansowanie? (ustęp ten mówi ogólnie o "wskaźnikach określonych we wniosku", a wniosek zawiera wskaźniki zarówno w pkt. 20 jak i 26). Zatem, czy dotyczy to tylko "skwantyfikowanych wskaźników realizacji celów projektu" zawartych w pkt. 20 wniosku, czy też również "wskaźników oceny efektywności ekonomicznej" zawartych w pkt. 26 wniosku? Jeżeli wyłącznie pierwszych z nich, podczas gdy drugie są wyłącznie wykorzystywane do oceny wniosku, to w jakim dokumencie lub pisemnym oświadczeniu wydanym przez PARP można znaleźć na to dowód? Niby w instrukcji wypełniania wniosku informacja o wykorzystaniu wniosków do kontroli realizacji projektu jest wyłącznie przy pkt. 20, ale umowa nie jest jednoznaczna. |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-08-21 08:30 |
|
Maciej Janiec pisze -
Witam ponownie, Czy wiadomo już coś może na temat wskaźników z wniosku, które są obowiązujące na podstawie umowy o dofinansowanie proponowanej w najnowszym naborze POIG 8.1?
|
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-07-31 08:07 |
|
Maciej Janiec pisze -
Witam! Czy udało się już coś ustalić? Możliwe, że najlepszym rozwiązaniem byłaby zmiana w umowie o dofinansowanie w par. 8 ust. 1, taka by jednoznacznie wskazywał on wyłącznie na wskaźniki określone w punkcie 20 wniosku?
|
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-07-22 12:35 |
|
Paweł Skowera pisze -
Bardzo się cieszę i cierpliwie czekam :) |
| góra | |
| P |
Napisane: 2010-07-22 11:57 |
|
postaram się dowiedzieć i dam znać jak tylko otrzymam informację :-) |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-07-21 22:08 |
|
Które wskaźnki określone we wniosku o dofinansowanie muszą zostać spełnione na pdst. par. 8 ust. 1 umowy o dofinansowanie? (ustęp ten mówi ogólnie o "wskaźnikach określonych we wniosku", a wniosek zawiera wskaźniki zarówno w pkt. 20 jak i 26). Zatem, czy dotyczy to tylko "skwantyfikowanych wskaźników realizacji celów projektu" zawartych w pkt. 20 wniosku, czy też również "wskaźników oceny efektywności ekonomicznej" zawartych w pkt. 26 wniosku? Jeżeli wyłącznie pierwszych z nich, podczas gdy drugie są wyłącznie wykorzystywane do oceny wniosku, to w jakim dokumencie lub pisemnym oświadczeniu wydanym przez PARP można znaleźć na to dowód? Niby w instrukcji wypełniania wniosku informacja o wykorzystaniu wniosków do kontroli realizacji projektu jest wyłącznie przy pkt. 20, ale umowa nie jest jednoznaczna. |
| góra |
Platforma Wspieramy e-Biznes - web.gov.pl jest elementem projektu systemowego PARP,
którego celem jest popularyzacja idei społeczeństwa informacyjnego i gospodarki
opartej na wiedzy. Projekt jest realizowany pod nadzorem Ministerstwa Administracji
i Cyfryzacji.
Copyright 2008-2012. Wszystkie prawa zastrzeżone.