Nawigacja pomocnicza:
Skocz do bazy opisów innowacyjnych e-usług (klawisz 2), Skocz do wyszukiwarki treści (klawisz 3), Skocz do mapy stron Platformy (klawisz 4).
Pokrewne portale:
Strona główna » Forum » Spotkanie z ekspertem » Druga dyskusja z ekspertem PARP - Rozliczanie projektów w ramach działania 8.1
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| M |
Napisane: 2010-04-15 10:47 |
|
Dużo prostszym sposobem regulowania należności z Pocztą Polską jest zawarcie z nią umowy - wtedy co miesiąc dostaje się normalną fakturę przelewową na kwotę wydaną na poczcie w danym miesiącu. Jedynym minusem takiego rozwiązania jest to, że na tę umowę można wysyłać tylko z jednego (wskazanego przez siebie) urzędu pocztowego.
Nie ma żadnych minimalnych kwot które należy wydać w danym miesiącu.
Ja jestem z takiego rozwiązania zadowolona :)
Max Fun pisze -
|
| góra | |
| G |
Napisane: 2010-03-29 13:41 |
|
A ja mam pytanie: Jakim sposobem taki Projekt przeszedl? U mnie Eksperci zakwestionowali odliczenie kosztow oplaty ZUSu (choc jest to koszt kwalifikowany), a tu jest cale wynagrodzenie dla wlasciciela firmy i jest to OK? |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-28 05:23 |
|
Rafał Marecki pisze -
Rafał, niestety - z moich informacji wynika, że nie jest możliwa refundacja wynagrodzenia Ciebie jako managera projektu we własnej firmie - działalności gospodarczej. Dokładnie przeciwna jest sytuacja w przypadku spółki z o.o., chociaż też nieprosta. Jedyne rozwiązanie - zatrudnić inną osobę. I najlepiej tak poważne pytania zadawaj pisemnie RIFowi\PARPowi, żeby mieć podkładkę - wypowiedź na forum nie jest żadnym dowodem. Ale ja już to przerabiałem, więc pewnie dostaniesz podobną odpowiedź. Albo dostaniesz odpowiedź, która nic nie mówi, bo to zdarza się najczęściej... |
| góra | |
| R |
Napisane: 2010-03-26 20:13 |
|
Witam, Jestem przedsiębiorcą prowadzącym działalność gospodarczą jako osoba fizyczna. Realizuję projekt w 8.1 POIG. W budżecie projektu mam zapisaną pozycję w kategorii WYN: „menedżer projektu - ... zł miesięcznie – nota obciążeniowa”. Z treści części opisowej wniosku wynika, że menedżerem projektu będę ja jako przedsiębiorca (opisane doświadczenie i kwalifikacje). W związku z tym zwracam się z pytaniami: 1. Na podstawie jakich dokumentów powinienem rozliczać wynagrodzenie menedżera projektu (umowa nie wchodzi w grę – sam z sobą nie mogę jej zawrzeć)? 2. Czy przy tak opisanej pozycji budżetu mogę wliczać w koszty kwalifikowalne obowiązkowe obciążenia składkowe mojej osoby, przedsiębiorcy? Czy obciążenia powinny być przelewane z konta projektowego czy innego? 3. Czy będzie kosztem kwalifikowalnym wynagrodzenie menedżera projektu, jeśli zaangażuję do tego roli inną osobę, w sytuacji gdy z części opisowej wniosku wynika, że to ja mam być menedżerem projektu (opisane doświadczenie i kwalifikacje)? Pragnę zaznaczyć, że w sytuacji gdyby moje wynagrodzenie miało być niekwalifikowalne, oznaczałoby to wewnętrzną sprzeczność zawartej umowy o dofinansowanie, do której jest załączony zatwierdzony wniosek z wspomnianym opisem wydatku. Wierzę, że w razie odpowiedzi na „nie” z Państwa strony, problem nie jest tylko po mojej stronie, ale też po stronie instytucji, która zatwierdziła wniosek i odmówiła uznania wydatku za kwalifikowalny. Dodam, że z Rozporządzenia Ministra Rozwoju Regionalnego z dnia 13 sierpnia 2008 r. (Dz.U. z 2008 r. nr 153, poz. 956 z późn. zm. - zmiana ze stycznia 2009r.) nie wynika, że koszt wynagrodzenia menedżera projektu – przedsiębiorcy osoby fizycznej – jest wyłączony z kosztów kwalifikowalnych (w szczególności mam na myśli par 6.1 ust 2 pkt 2). W umowie o dofinansowanie również nie widzę zapisu o wyłączeniu tego kosztu (par 7 ust 1 pkt 5). |
| góra | |
| A |
Napisane: 2010-03-22 11:09 |
|
Marta Grzelak pisze -
Czy moglibyśmy prosić o doprecyzowanie co oznacza "w najbliższym czasie"? Odpowiedzi na pytania z poprzedniej dyskusji nie ma po dziś dzień... Trzymamy za słowo |
| góra | |
| Ł |
Napisane: 2010-03-19 14:24 |
|
Marta Grzelak pisze -
Dziękuję bardzo. Będę wdzięczny za kontakt przez dane kontaktowe podane w umowie o dofinansowanie lub poprzez to forum. Przy okazji należą się Pani gratulacje - przez 2 godziny odpisała Pani na kilkadziesiąt szczegółowych pytań :) |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 14:22 |
|
Korfanty Gałczyński pisze -
Zadziała ;-) większość towarów, które kupujemy płacimy na podstawie proformy. PARP akceptuje proformę jako udokumentowanie powodu wcześniejszego [przed wystawieniem faktury] przelewu ... oczywiście musisz mieć fakturę potwierdzającą wydatek kwalifikowany. |
| góra | |
| K |
Napisane: 2010-03-19 14:18 |
|
max fun - nie bardzo to zadziała... proforma nie jest dokumentem księgowym, więc nie można na jej podstawie dokonywać przelewu rozliczanego w ramach PO IG... W tej sytuacji będziesz miał przelew z datą wcześniejszą niż wystawienie dokumentu księgowego (czyli juz faktcznej faktury) - czyli masz źle :( pzdr |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 14:14 |
|
Informuję Forumowiczów, że Poczta Polska wprowadziła proformy !!! Tzn możemy prosić o wystawienie proformy na znaczki, zapłacić PRZELEWEM, a następnie po potwierdzeniu wpłaty należnoci przez Pocztę -> odebrać znaczki. Jest to zarządzenie z konca 2009 i od 2010 powinno być realizowane przez urzędy pocztowe w Polsce. Procedura została przez nas sprawdzona w urzędzie pocztowym przy ul.Krasińskiego 1 i ul.Małąchowskiego 1 we Wrocławiu ...można się powołać na te Urzędy! |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 14:11 |
|
Dziękuję Państwu za pytania, niestety nie udało mi się odpowiedzieć na nie wszystkie, wobec czego odpowiedzi na pozostałe pytania zostaną zamieszczone w najblizszym czasie. pozdrawiam Marta Grzelak |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 14:08 |
|
Dominika Rostocka pisze -
Proszę o dołączenie faktury do wniosku roliczającego etap (do którego faktura byla przewidziana) i wyjaśnić przyczynę opóźnienia wystawienia i zapłącenia za fakturę. Najważniejsze jest aby wszystkie wydatki zostały poniesione w okresie kwalifikowalności Projektu. Data wystawienia faktury przesunęła się zaledwie o jeden dzień, wobec czego nie będzie problemu przy rozliczaniu. W odpowiedzi na drugie pytanie wyjaśniam, iż jest możliwe zaproponowane działanie, jednak proszę pamiętać o tym, aby wszystkie zobowiązania (np. zawarte umowy) były zaciągane w okresie kwalifikowalności. |
| góra | |
| K |
Napisane: 2010-03-19 14:04 |
|
Witam, co z pozostałymi (nie odpowiedzianymi) pytaniami? W moim. Pzdr |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 14:00 |
|
Pytanie do eksperta: Czy istnieje mozliwość zmiany nazwy stanowiska na umowie o pracę w przypadku pracownika zatrudnionego w ramach projektu?. Nazwa stanowiska wymieniona jest we wniosku o dotację w i Opisie Projektu, Przebiegu Rzeczowo-Finansowym i Harmonogramie i zestawieniu kategorii wydatków. |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 13:58 |
|
Łukasz Matuszewski pisze -
Postaram się sprawdzić co dzieje się z Pana wnioskiem |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 13:55 |
|
Max Fun pisze -
Jest możliwa taka zmaina, proszę tylko wraz z wnioskiem o płatność złożyć wyjaśnienia, iż pracownik wypowiedział umowę i koniecznym było znalezienie innej osoby na to stanowisko. |
| góra | |
| Ł |
|
Szanowna Pani Marto, niestety ominęła Pani nasze pytanie z 12:30 - bardzo proszę o odpowiedź: Witam serdecznie Jesteśmy beneficjentem z pierwszego naboru 2008. Nr. umowy: UDA-POIG.08.01.00-10-112/08-01 01.12.2009 r. złożyliśmy wniosek o płątność pośrednią do RIF. Dwukrotnie były zgłaszane przez RIF poprawki i dwa razy przesyłaliśmy poprawiony wniosek. Ostatenicznie wniosek został przesłany do PARPu (data otrzymania przez PARP to 12.02.2010 r. - taką datę podano nam w sekretariacie Zespołu Własności Przemysłowej). Zgodnie z umową PARP ma 20 dni na weryfikację projektu (czyli do 4.03.2010 licząc dni kalendarzowe, lub do 12.03.2010 licząc dni robocze). Niestety dzwoniąc conajmniej raz w tygodniu za każdym razem otrzymujemy odpowiedź, że jeszcze nikt nie zajął się naszym projektem i że czeka w kolejce (decyduje data wpłynięcia). Moje pytania: 1. Czy uwagi do wniosku nie powinny być podawane wszystkie na raz? Podawanie nowych uwag/poprawek po wdrożeniu wcześniejszych znacznie wydłuża termin złożenia kolejnej wersji wniosku (szczególnie w przypadku konieczności dostarczenia oświadczeń od podmiotów zewnętrznych). Czy w PARPie może zaistnieć podobna sytuacja (kilkakrotne zgłaszanie uwag)? 2. Jaka jest procedura formalna w przypadku przekroczenia terminu przez PARP? Żadne konsultacje zewnętrzne z ekseprtem nie spoodowały opóźnienia, ponieważ wniosek nie ma nawet przydzielonego pracownika. Czy mamy napisać pismo z prośbą o przyspieszenie? 3. Kiedy przypuszczalnie możemy się spodziewać weryfikacji wniosku i ewentualnych poprawek? Na jakim miejscu w kolejce znajduje się nasz wniosek? 4. Jak długo trwa w praktyce przelanie pieniędzy na konto już po weryfikacji? W umowie jest podane 30 dni, czy tak jest w rzeczywistości? 5. Jeśli wniosek wpłynął do Państwa 12.02.2010 to kiedy możemy spodziewać się (szacunkowo) przelania pieniędzy? Liczyliśmy na koniec kwietnia, teraz prawdopodobny wydaje nam się maj. Czy istnieje ryzyko przedłużenia się togo na czerwiec? Wówczas od momentu złożenia wniosku 01.12.2009 r. minie już ponad pół roku... Pozdrawiam, Łukasz Matuszewski |
| góra | |
| M |
|
Pani Marto! Wydaje mi się, że moje pytanie zostało usunięte, więc je ponowię. Projekt w części merytorycznej będzie wykonywany bezpośrednio przez właścicieli firmy, jako jedynych osób posiadających pełną wiedzę na temat unikatowości i innowacyjności realizowanego rozwiązania.
Pytanie 1: Poszczególne zadania do zrealizowania w ramach projektu zostały opisane i wycenione w ramach przebiegu rzeczowo-finansowego realizacji projektu. Jak wynika z decyzji Komisji Konkursowej zadania te zostały zatwierdzone zarówno w części merytorycznej jak i kosztowej. Czy zatem wymagają one jakiejkolwiek dalszej walidacji merytorycznej lub kosztowej na etapie ich realizacji ?
Pytanie 2: Zadania związane merytorycznie z realizacją projektu, t.j. z jego wytworzeniem oprogramowania oraz bazy i przekazaniem praw autorskich firmie będą wykonywane bezpośrednio przez właścicieli firmy w ramach Umowy o Dzieło. Wydaje się, iż w takim przypadku nie jest wymagane stosowanie przepisów Ustawy o Zamówieniach Publicznych. Czy jest to prawda?
|
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 13:53 |
|
Patrycja Lazowa pisze -
Zgodnie z § 9 umowy o dofinansowanie: „W przypadku zaistnienia okoliczności mogących opóźnić realizację Projektu, nie później niż 30 dni przed dniem upływu okresu kwalifikowalności wydatków, określonego w § 6 ust. 3, Beneficjent jest zobowiązany wystąpić do Regionalnej Instytucji Finansującej z pisemnym wnioskiem o wydłużenie okresu realizacji Projektu.” |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 13:51 |
|
Pytanie do eksperta: Czy mozliwa jest zmiana pracownika zatrudnionego na umowę o dziło] w trakcie realizacji Etapu? Problem polega na tym, że pracownik dotychczas zatrudniony wypowiedzial umowę i konieczne jest zatrudnienie nowej osoby aby realizować projekt. Zmiana nie wpływa na wskaźniki rzeczowe projektu ponieważ liczba zatrudnionych nie jest jednym z wskaźników projektu. Pytanie czy w przypadku umów o pracę i zlecenie także istnieje /nie istnieje mozliwość zmiany pracownika w trakcie trwania etapu? |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 13:51 |
|
Mam pytanie dotyczące kwestii wydatkowania środków otrzymanych w formie zaliczki. Ze środków tych powinniśmy opłacać tylko wartość faktury brutto, netto, czy tylko w wysokości dofinansowania (czyli np. 85% wartości netto faktury)?
Drugie pytanie: Jeśli w harmonogramie płatności założyliśmy otrzymanie zaliczki na drugi etap. Kiedy możemy wnioskować o przyznanie zaliczki? Czy musimy wraz z wnioskiem o zaliczkę złożyć jednocześnie wniosek rozliczający wydatki poniesione w związku z realizacją pierwszego etapu? Czy możemy złożyć wniosek o zaliczkę na drugi etap w trakcie pierwszego etapu, a dopiero później wniosek o refundację pierwszego etapu.
Trzecie pytanie: Kwestia zmian w umowie. Według umowy Beneficjent jest uprawniony do dokonywania przesunięć pomiędzy poszczególnymi kategoriami wydatków kwalifikujących siedo objęcia wsparciem do 10 % wartości kwoty danej kategorii wydatków, z której następuje przesunięcie. Załóżmy teraz jeśli w etapie 1 na zakup środków trwałych wg harmonogramu rzeczowo-finansowego był 1.000,00 zł. Ja w tym etapie poniosłem wydatek na zakup tych środków w wysokości 200,00 zł. Wartość danej kategorii wydatków dla całego projektu to przypuśćmy 10.000,00 zł. Czy w takiej sytuacji w związku z oszczędnością mogę przesunąć kwotę 800,00 zł na inną kategorię wydatków (8% wartości danej kategorii wydatków), czy mogę tylko przesunąć 100,00 (10% danej kategorii wydatków w etapie 1)? Kolejne pytanie w tej kwestii: kiedy mam poinformować RIF o przesunięciach? Czy mam to uczynić na 30 dni przed zakończeniem etapu? Czy mogę poinformować o tych przesunięciach dopiero na etapie składania wniosku o płatność? |
| góra | |
| Ł |
Napisane: 2010-03-19 13:50 |
|
Szanowna Pani Marto, ponawiam swoje pytanie: Proszę o odpowiedz w następującej sprawie: firma w której pracuje próbuje uzyskać kredyt na prowadzenie działalności, bank do którego się zgłosiliśmy proponuje udzielić korzystnego kredytu po zastaw wypłat Otrzymywanych w ramach działania 8.1 z zastrzeżeniem że konieczna była by cesja praw do wypłat na bank. w związku z powyższym moje pytanie brzmi czy takie działanie jest prawidłowe i ewentualnie jakie procedury należy spełnić przy takiej cesji oraz jak w takim wypadku wyglądała by sprawa rozliczeń projektu. Z góry dziękuje za odpowiedz. |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 13:49 |
|
Witam ponownie, dlaczego moje pytanie zostało pominięte? Napisane: 2010-03-19 11:27 Posty: 3 Witam,
Realizuję właśnie projekt jako osoba fizyczna prowadząca działalnośc gosp z tego działania i próbuję dokumentować moje wydatki i mam pewne niejasności z dokumentowaniem takich wydatków jak:
- czynsz (prowadzę działalność w moim domu prywatnym, więc nie posiadam faktury za najem)
- telefon komórkowy (telefon mam zarejstrowany na mnie prywatnie)
- opłata za energie (faktura wystawiana jest na mnie jako osoba prywatna - właściciela obiektu).
Zgodnie z ustawą nie muszę np. w przypadku czynszu dokumentować wydatku fakturą, aby wliczyć w koszty ten wydatek. Wdzięczna byłabym za informację, czy muszę mieć w każdym przypadku fakturę VAT wystawioną na firmę, która dostała dofinansowanie, czy moge dokumentować wydatki jako osoba prywatna (oczywiście tam gdzie ustawa tego dopuszcza, a w przypadku kosztów telekomunikacyjnych, czynszu i energii). Szczególnie chodzi mi o czynsz czy musze mieć fakturę czy można ten wydatek dokumentować na zasadzie oświadczenia o przeznaczeniu x% powierzchni mojego mieszkania na działalność gospodarczą. W przypadku telefonu komórkowego i energii posiadam faktury VAT, ale wystawione na mnie jako osobę prywatną.
Pozdrawiam
|
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 13:43 |
|
Alexander Lubański pisze -
1. Jedna osoba może pełnić stanowiska w dwóch projektach na podstawie odrębnie zawartych umów cywilnoprawnych |
| góra | |
| U |
Napisane: 2010-03-19 13:42 |
|
Witam Moje pytania dotyczą działania 8.1: 1. Czy w ramach umowy o dzieło w kategorii wynagrodzenia istnieje konieczność ogłaszania konkursu ofert na wykonanie zadania przewidzianego na kilka etapów realizacji projektu? Jeśli tak to czy konkurs musi być rozpisywany przed rozpoczęciem każdego etapu czy też istnieje możliwość kontynuacji realizacji umowy bez kolejnego konkursu?
2.Czy udziałowiec spółki z o.o. może być zatrudniony w ramach umowy o dzieło lub zlecenie jeśli wygra konkurs ofert? I czy istnieją jakiekolwiek ograniczenia dotyczące zatrudnienia członków zarządu w takim przypadku?
Dziękuję i pozdrawiam, |
| góra | |
| D |
Napisane: 2010-03-19 13:40 |
|
Dzień dobry Pani Marto! Mam pewne wątpliwości związane z kwalifikowaniem kosztów w ramach określonych etapów realizacji projektu. Pierwszy etap naszego projektu trwał dwa miesiące i zakończył się 28.02.2010. Niestety faktura za usługi księgowe dotyczące tego okresu została wystawiona 1.03.2010. Czy może ona zostać zakwestionowana z powodu daty jej wystawienia wykraczającej poza termin rozliczanego etapu? Drugą kwestią z tym związaną jest płatność, która również nastąpiła po zakończeniu etapu - 10.032010. Czy będzie to wydatek kwalifikowany? Inne pytanie związane z terminem realizacji etapu jest takie: czy można zlecić wykonanie prac zaplanowanych w danym etapie wcześniej - przed jego rozpoczęciem, jeżeli odbiór tych prac i zapłata nastąpi w już w czasie realizacji właściwego etapu, na który ten wydatek został zaplanowany? Chodzi mi konkretnie o zlecenie prac w ramach umowy o dzieło? Z góry dziękuję za pomoc! |
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 13:38 |
|
Projekt w części merytorycznej będzie wykonywany bezpośrednio przez właścicieli firmy, jako jedynych osób posiadających pełną wiedzę na temat unikatowości i innowacyjności realizowanego rozwiązania.
Pytanie 1: Poszczególne zadania do zrealizowania w ramach projektu zostały opisane i wycenione w ramach przebiegu rzeczowo-finansowego realizacji projektu. Jak wynika z decyzji Komisji Konkursowej zadania te zostały zatwierdzone zarówno w części merytorycznej jak i kosztowej. Czy zatem wymagają one jakiejkolwiek dalszej walidacji merytorycznej lub kosztowej na etapie ich realizacji ?
Pytanie 2: Zadania związane merytorycznie z realizacją projektu, t.j. z wytworzeniem oprogramowania oraz bazy i przekazaniem praw autorskich firmie będą wykonywane bezpośrednio przez właścicieli firmy w ramach Umowy o Dzieło. Wydaje się, iż w takim przypadku nie jest wymagane stosowanie przepisów Ustawy o Zamówieniach Publicznych. Czy jest to prawda? |
| góra | |
| P |
Napisane: 2010-03-19 13:37 |
|
Jestem współwłaścicielem spółki (50% udziałów jako osoba fizyczna), która w działaniu POIG 8.2 otrzymała dofinansowanie. Również jako osoba fizyczna jestem współwłaścicielem nowej spółki, w której mam 90% udziałów. Pytanie brzmi – czy ta nowa spółka może się ubiegać o dofinansowanie z działania 8.1 czy są jakieś przeciwwskazania? Czy takie powiązanie kapitałowe dyskfalifikuje nową spółkę jako beneficjenta 8.1? Oczywiście należy przyjmując założenie, że suma dofinansowania dla spółki pierwszej (działanie POIG 8.2) oraz wnioskowana kwota dla spółki drugiej (działanie POIG 8.1) przekroczy 200.000 Euro. |
| góra | |
| Ł |
Napisane: 2010-03-19 13:37 |
|
Witam,
Mam pytanie dotyczące kwestii wydatkowania środków otrzymanych w formie zaliczki. Ze środków tych powinniśmy opłacać tylko wartość faktury brutto, netto, czy tylko w wysokości dofinansowania (czyli np. 85% wartości netto faktury)?
Drugie pytanie: Jeśli w harmonogramie płatności założyliśmy otrzymanie zaliczki na drugi etap. Kiedy możemy wnioskować o przyznanie zaliczki? Czy musimy wraz z wnioskiem o zaliczkę złożyć jednocześnie wniosek rozliczający wydatki poniesione w związku z realizacją pierwszego etapu? Czy możemy złożyć wniosek o zaliczkę na drugi etap w trakcie pierwszego etapu, a dopiero później wniosek o refundację pierwszego etapu.
Trzecie pytanie: Kwestia zmian w umowie. Według umowy Beneficjent jest uprawniony do dokonywania przesunięć pomiędzy poszczególnymi kategoriami wydatków kwalifikujących siedo objęcia wsparciem do 10 % wartości kwoty danej kategorii wydatków, z której następuje przesunięcie. Załóżmy teraz jeśli w etapie 1 na zakup środków trwałych wg harmonogramu rzeczowo-finansowego był 1.000,00 zł. Ja w tym etapie poniosłem wydatek na zakup tych środków w wysokości 200,00 zł. Wartość danej kategorii wydatków dla całego projektu to przypuśćmy 10.000,00 zł. Czy w takiej sytuacji w związku z oszczędnością mogę przesunąć kwotę 800,00 zł na inną kategorię wydatków (8% wartości danej kategorii wydatków), czy mogę tylko przesunąć 100,00 (10% danej kategorii wydatków w etapie 1)? Kolejne pytanie w tej kwestii: kiedy mam poinformować RIF o przesunięciach? Czy mam to uczynić na 30 dni przed zakończeniem etapu? Czy mogę poinformować o tych przesunięciach dopiero na etapie składania wniosku o płatność?
Pozdrawiam Łukasz Chojnacki |
| góra | |
| L |
Napisane: 2010-03-19 13:31 |
|
Witam,
W harmonogramie rzeczowo-finansowym w jedenj pozycji w ramach jednej kategorii mam zakup 3 czesci komputerowych za okreslona sume. W dalszej czesci Wniosku mam podane szacunkowe koszty poszczegolnych czesci (np. 6000+2000+2000) . Czy mozliwy jest zakup tych czesc po cenach rozniacych sie od tych szacunkowych z czesci opisowej, jednak sumarycznie mieszczacych sie w calkowitym koszcie z harmonogramu rzecz-finans (np. 4000+3000+3000). Czy taka zmiana wymaga informowania RIF ? Czy informacje wymagane na dokumentach ksiegowych (paragraf 7 ust 1. Umowy np. dekretacja,nr Umowy itd) powinne byc wprowadzane na tych dokumentach przez Beneficjenta przy skladaniu Wniosku o platnosc, czy tez przez dostawce, juz podczas generowania faktury ?
|
| góra | |
| M |
Napisane: 2010-03-19 13:30 |
|
jarosław jarmolik pisze -
Konieczne jest aby spojrzał Pan co zostalo uwzględnione w Harmonogramie rzeczowo - finansowy, jesli są tam sprecyzowane ilości będzie musiał Pan złożyć do RIF wniosek o wprowadzenie zmian do umowy, jeśli ilości nie zostały sprecyzowane, a zmieści się Pan w budżecie dla danego działania wystarcz poinformowanie RIF |
| góra |
Platforma Wspieramy e-Biznes - web.gov.pl jest elementem projektu systemowego PARP,
którego celem jest popularyzacja idei społeczeństwa informacyjnego i gospodarki
opartej na wiedzy. Projekt jest realizowany pod nadzorem Ministerstwa Administracji
i Cyfryzacji.
Copyright 2008-2012. Wszystkie prawa zastrzeżone.