Nawigacja pomocnicza:

Skocz do bazy opisów innowacyjnych e-usług (klawisz 2), Skocz do wyszukiwarki treści (klawisz 3), Skocz do mapy stron Platformy (klawisz 4).

Pokrewne portale:

PARP | Wspieramy e-Biznes | Portal Innowacji | Akademia PARP | KSU | EEN | Promocja Postaw Proinnowacyjnych | Inwestycja w kadry | Pozostałe portale

web.gov.pl Wspieramy e-biznes

Loading
Konto Platformy Wspieramy e-Biznes w serwisie FacebookKonto Platformy Wspieramy e-Biznes w serwisie YouTubeKanał informacyjny RSS Platformy Wspieramy e-Biznes

Menu główne portalu

Forum / Realizacja projektu / wypełniony wniosek

Autor Wiadomość
Kojot Biznesu Napisane: 2010-06-09 11:49
Kojot Biznesu Posty: 4

Z tego co się zorientowałem to w tym miejscu jest całkiem sporo na ten temat:

http://www.kojotybiznesu.pl/wyniki_wyszukiwania.php?s=wnioski

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Tomasz Dobosz Napisane: 2010-03-12 19:01
Tomasz Dobosz Posty: 90

Ja bym proponował najpierw poczytać instrukcje i wszystkie dokumenty jakie PARP udostępnia.

Łatwiej będzie wtedy podjąć decyzję czy warto i czy ma się możliwości.

Cy warto zatrudniać firmę. Mi udało się bez firmy ale jakby nie patrzeć za drugim naborem dopiero.

Firmy jednak gdy tylko dowiedziały się, że startuję bombardowały mnie ofertami pomocy :)

W sumie do teraz nawet ;) Każda wypowiedź na forum, zapytanie jest traktowana jako możliwość współpracy ze strony firm doradczych :) Trzeba być twardym ale potwierdzam, że da się to zrobić samemu.

Ja ne jestem VAT'owcem i wpisywałem kwoty z VAT'em, więc analogicznie VAT'owcy pewnie robią odwrotenie. O kwalifikowalności VATu jest chyba nawet cały osobny dokument.

Pisanie wniosku może i jest czasochłonne ale najwięcej czasu (gdy zależy mi na szybkim załatwieniu kolejnych spraw) zajmują mi podróże do mojego RIFu. Niefortunnie mam chyba najdalej z całego województwa :/

Ewa Parnas Napisane: 2010-03-12 16:16
Ewa Parnas Posty: 3

Jescze 1 - dopiero dzis w zasadzie dowiedzialam sie o tym programie 8.1, wczesniej chcialam starac sie o dotacje w ramach 1.2.4. Czytalam, ze niektorzy pisali wniosek 4 miesiace!!! Czy jestem w stanie napisac ten wniosek w tak krotkim czasie 9przy zalozeniu, ze nabor rzeczywisci bedzie max. do konca kwietnia)? Pomysl na e-biznes mam od dawna i wszystko "w glowie", ale przelanie na papier i spelnienie wymogow wniosku moze okazac sie bardzo czasochlonne...

Ewa Parnas Napisane: 2010-03-12 16:11
Ewa Parnas Posty: 3

Spodziewalam sie takiej odpowiedzi, ale nic nie stalo na przeszkodzie, aby zapytac :). Czy warto zatrudniac firme do napisania takiego wniosku czy jestem w stanie sama stworzyc ten wniosek? Koszt za taka usluge jest spory, a przeciez nie gwarantuje sukcesu... Co do zamykania i otwierania dzialalnosci - czy nie wymaga prawo, aby czas "bez firmy" byl dluzszy niz np. 3 miesiace?

A propos vat'u. Jestem vat-owcem - czy wszystkie koszty mam wpisywac zatem brutto czy netto? Czy Vat takze jest refundowany?

Tomasz Dobosz Napisane: 2010-03-12 15:19
Tomasz Dobosz Posty: 90

Wypełniony i co wazniejsze zaakceptowany wniosek jest chyba zbyt cennym towarem by go eksponować w sieci :)

Nawet PARP nie podaje takich gotowych przykładów, więc co dopiero przedsiębiorcy, którzy stoczyli tę batalię, która jest dopiero przed Panią.

Ale można próbować szukać w swoim rejonie firm, które rozliczają już takie dotacje i zaprzyjaźniać się ;)

Swoją drogą opisy były przynajmniej dla mnie jako humanisty z papierami technicznymi, najłatwiejsze do wypełnienia. Dopiero teraz jednak odrywam, że niektóre pola mogły mieć faktycznie sens i coś wnoszą do sprawy poza laniem wody. Do czerwca chyba jest szansa na kolejny konkurs, więc chyba nie będzie trzeba przerabiać działalności. Dwóch się chyba na raz nie da ale można spróbować chyba zamknąć i otworzyć na nowo. Skoro spółkowicze mogą kombinować i to mikroprzedsiębiorstwa powinnny :)

Ewa Parnas Napisane: 2010-03-12 14:35
Ewa Parnas Posty: 3 Witam, Czy ma ktoś z Państwa wypełniony wniosek dla 8.1, który mógłby udostępnić w ramach przykładu? Chcę ubiegać się o dotację, ale rubryki w których powinien znajdować się nasz opis sprawiają mi największą trudność - styl opisu - jak to powinno wyglądać? Będe wdzięczna za pomoc. 2 sprawa - wpis do ewidencji mam z datą 01/06/2009, boję się że termin składania wniosku na następny nabór będzie późniejszy? Podobno sporo osób zakładało nowe firmy, aby spełnić wybóg do 1 roku? Czy osoba fizyczna może założyć 2 firmę też o statusie "osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą"??? - czy to się kwalifikuje? Czy może jest inny zgodny z prawem sposób? Pozdrawiam

Przeczytaj treść ponownie

Wyszukiwarka

Panel logowania

Przypomnienie hasła

Jeżeli nie masz jeszcze konta, zarejestruj się.

Nawigacja pomocnicza:

wstecz lub wróć do góry tej strony

Platforma Wspieramy e-Biznes - web.gov.pl jest elementem projektu systemowego PARP,
którego celem jest popularyzacja idei społeczeństwa informacyjnego i gospodarki
opartej na wiedzy. Projekt jest realizowany pod nadzorem Ministerstwa Administracji
i Cyfryzacji.

Copyright 2008-2012. Wszystkie prawa zastrzeżone.